Meteorologii britanici sustin ca, la nivel global, vom avea parte de cel mai calduros an din punct de vedere climatologic.

Ploi si temperaturi ridicate, asta au anuntat meteorologii romani pentru urmatoarea perioada. „Va mai ninge izolat, la munte, iar pina duminica mercurul termometrelor va urca pina la 10 grade Celsius", a declarat Mihai Timu, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie. Potrivit specialistilor, vremea calda si precipitatiile sub forma de ploaie inregistrate in aceasta iarna sint anormale pentru acest sezon. Poluarea e de vina

Climatologii sustin ca de vina este poluarea. Din cauza fenomenului El Niño, dar si a incalzirii globale, anul 2007 ar putea fi cel mai calduros an din toate timpurile, potrivit Biroului Britanic de Meteorologie. „Combinatia acestor doi factori va face ca temperatura medie sa depaseasca anul acesta recordul stabilit in 1998. Temperatura medie la nivel global va creste cu 0,54 grade Celsius peste temperatura medie de 14 grade Celsius din perioada 1961-1990. Pina acum, cea mai mare crestere a fost de 0,52 grade Celsius, inregistrata in anul 1998", potrivit raportului realizat de Biroul de Meteorologie.

Inundatii si furtuni violente

„Noile informatii reprezinta inca un avertisment asupra faptului ca vremea se schimba peste tot in lume", a declarat Katie Hopkins, cercetator in cadrul Met Office, citata de Reuters.

In plus, meteorologi din intreaga lume au cazut de acord asupra faptului ca temperaturile vor creste cu doua pina la sase grade Celsius in acest secol, din cauza emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili. Potrivit acestora, cresterea de temperatura va conduce la topirea calotelor glaciare, la ridicarea nivelului marilor si la schimbarea tiparelor meteorologice. Toate aceste modificari ar putea conduce la declansarea de inundatii, foamete si la furtuni violente care vor pune milioane de vieti in pericol, potrivit raportului.