Ministrul Economiei spune ca a avantajat Electrica in achizitiile de energie pentru ca i-a fost frica de potentialele exporturi facute de „baietii destepti".

Ordinul ministrului Economiei de la sfirsitul anului trecut, prin care societatii de distributie Electrica i s-a permis sa cumpere in continuare energie pe baza contractelor bilaterale, si nu prin bursa, a avut drept cauze situatia dificila din sectorul energetic si teama de exporturi, ne-a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

„Pe linga stocuri, situatia resurselor hidro era foarte grea, gradul de umplere a lacurilor de acumulare era de 40%, iar debitul Dunarii era la o treime din cel normal. Daca lasam sa functioneze aceasta piata incomplet liberalizata, interveneau multi furnizori privati pe care nu-i puteam controla daca vind curentul la export sau pe piata interna, or eu vreau sa canalizez energia mai ales catre intern", spune ministrul. El a spus ca din procentul de 40 din consumul national care este contractat prin intelegeri bilaterale, doar 20-25% insemnau contracte care expirau la sfirsitul anului trecut, iar cea mai mare parte a lor (50-60%) erau cele ale Electrica, acestea fiind contracte care au fost prelungite cu trei luni.

Clementa de trei luni

Amintim ca, la sfirsitul anului trecut, Vosganian a decis ca distribuitorul de stat Electrica sa-si prelungeasca, cu trei luni, contractele bilaterale de achizitie de energie care expirau la 31 decembrie. Ministrul a luat aceasta decizie in urma solicitarilor Electrica, societate care s-a plins ca nu-si poate alimenta consumatorii industriali pentru ca nu a putut cumpara de la bursa energie la preturi rezonabile. Asta in conditiile in care toti ceilalti furnizori privati de energie au fost obligati fie sa-si renegocieze (in sus) preturile la contractele cu producatorii, fie sa cumpere energie de la bursa, la preturi mult mai mari decit cele negociate prin contractele bilaterale.

ANRE cauta solutii de piata libera

Presedintele Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, s-a ferit sa comenteze justetea ordinului lui Vosganian, spunind ca „noi vrem un tratament uniform pentru toti". „Noi i-am intrebat (pe furnizorii privati - n.r.) daca au consumatori care sint in pericol sa nu poata fi alimentati si asteptam in citeva zile raspunsurile lor. Vom incerca sa gasim acelasi tratament pentru toti", a spus Opris. Si ministrul Vosganian da oarece sperante „baietilor destepti" in cazul in care acestia nu vor avea de unde sa cumpere curent pentru a-l livra consumatorilor lor. „Nici un consumator industrial nu va ramine nealimentat, indiferent de furnizor", ne-a spus ministrul.

Hidro vrea vint Hidroelectrica intentioneaza sa produca energie electrica din surse eoliene si va comanda un studiu care sa identifice zonele cu potential in acest sens, a declarat directorul companiei, Traian Oprea, citat de MEDIAFAX. "Avem deja studii de prefezabilitate realizate si sintem preocupati sa organizam o licitatie pentru amplasarea unor puncte de masura a intensitatii vintului, in vederea constructiei unei centrale eoliene", a spus Oprea. Studiul are ca termen de finalizare sfirsitul lui octombrie. Electrica si Enel si-au manifestat si ele interesul pentru energia eoliana.