Rusia a preluat, la inceputul acestui an, presedintia rotativa a Consiliului de Securitate al ONU, forul decizional al Natiunilor Unite. Mandatul rus nu a inceput, insa, sub cele mai bune auspicii, trupele ONU de mentinere a pacii detasate in Sudan f
Rusia a preluat, la inceputul acestui an, presedintia rotativa a Consiliului de Securitate al ONU, forul decizional al Natiunilor Unite. Mandatul rus nu a inceput, insa, sub cele mai bune auspicii, trupele ONU de mentinere a pacii detasate in Sudan fiind acuzate ca au comis abuzuri asupra unor copii in varsta de doar 12 ani, relateaza cotidianul britanic Daily Telegraph. Publicatia afirma ca a strans marturii de la peste 20 de victime din orasul Juba, care au povestit ca civilii si fortele de mentinere a pacii apartinand ONU le-au fortat sa intretina relatii sexuale. Jurnalistii britanici au afirmat ca primele semne ale exploatarii sexuale a tinerilor au fost remarcate la cateva luni de la sosirea trupelor de mentinere a pacii, in martie 2005. UNICEF a intocmit un raport intern in care detaliaza incidentele, sustine Daily Telegraph, precizand ca Guvernul sudanez dispune de dovezi in acest sens. Departamentul pentru Mentinerea Pacii de la sediul ONU din New York a refuzat sa comenteze dezvaluirile, difuzate in prima zi de lucru a noului secretar general al Natiunilor Unite, sud-coreeanul Ban Ki-moon. In sudul Sudanului exista peste 11.000 de militari ONU si forte de politie din circa 70 de state, responsabile cu implementarea unui acord de pace din ianuarie 2005, care a pus capat unui razboi de 21 de ani, noteaza Mediafax. Desi abuzurile fortelor ONU de mentinere a pacii au fost semnalate in repetate randuri, Natiunile Unite au inceput anchetarea suspectilor in ultimii doi ani. Din ianuarie 2004, ONU investigheaza acuzatiile de abuz sexual in cazul a 319 militari si civili din toata lumea apartinand acestei organizatii mondiale, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.