Jacques Chirac a transmis francezilor ultimul mesaj de anul nou. Ultimul din cel de-al doilea mandat prezidential, pentru ca la Paris nu toti analistii sunt de acord in ceea ce priveste retragerea sa din viata politica. Chiar daca pare putin probabil
Jacques Chirac a transmis francezilor ultimul mesaj de anul nou. Ultimul din cel de-al doilea mandat prezidential, pentru ca la Paris nu toti analistii sunt de acord in ceea ce priveste retragerea sa din viata politica. Chiar daca pare putin probabil, riscant, aventuros, o noua candidatura a lui Jacques Chirac la prezidentialele din acest an nu este cu totul exclusa.
Este ceea ce pare sa spuna mesajul de Anul Nou. Analistii sunt de acord ca este un mesaj "angajat", ceea ce vrea sa spuna ca seful statului nu e gata sa paraseasca sferele puterii. Si daca nu va fi vorba de o noua candidatura, Jacques Chirac intelege sa cantareasca greu in procesul electoral. Or, chiar si Nicolas Sarkozy este de acord ca e mai bine sa il ai pe Jacques Chirac de partea ta, decat impotriva ta.
Ultimele noutati la UMP sunt ca Michelle Alliot-Marie l-a lasat in offside pe Sarkozy. Aparent complexat de faptul ca principalul sau contracandidat, socialista Segolene Royale, a traversat un proces electoral intern pentru investitura, pe care l-a castigat in urma unei batalii reale si a multor dezbateri, liderul UMP a dorit primare in interiorul partidului, care sa ii confere o adevarata legitimitate. Singura posibila candidata, MAM, dupa ce a suportat cateva fluieraturi ale fanilor lui Sarkozy a facut pasul inapoi. MAM nu va participa la primare pentru ca nu este "candidat la resursele financiare si logistice ale UMP", dar nu exclude deloc sa candideze in afara partidului. Alegerea ii cade destul de prost ministrului de Interne, care se vede alergand singur pentru primarele din UMP: militantii vor avea de ales intre Sarkozy si... Sarkozy. Mare surpriza, mare, cu deznodamant in doua saptamani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.