Bush incepe cea mai dificila perioada a presedintiei sale: Congresul democrat se pregateste sa adopte sase legi care au fost tabu pentru republicani si sa ia la intrebari Casa Alba despre Irak.

Presedintele american urmeaza sa-si anunte in curind controversata decizie de a suplimenta numarul de trupe trimise in Irak, in scopul securizarii tarii. Casa Alba se pregateste sa dea piept cu o furtuna de proteste, atit din partea Congresului democrat, cit si chiar a republicanilor. 12 senatori republicani au declarat ca se opun total initiativei. „E un fel de Alice in Tara Minunilor, o nebunie", a calificat republicanul Chuck Hagel solutia pentru care a optat Bush.

100 de ore impotriva lui Bush

Dincolo de razboiul din Irak insa, democratii intentioneaza sa-i provoace pe republicani si in domeniul politicii interne. Noul purtator de cuvint a democratilor, Nancy Pelosi, care isi preia astazi atributiile, a anuntat ca acestia intentioneaza sa adopte sase legi in primele 100 de ore de la inceperea lucrarilor Congresului. Pe agenda democrata se afla si probleme care au fost tabu pentru administratia republicana, cum ar fi cresterea salariului minim si finantarea din fonduri federale a cercetarii privind celulele-susa.

Pierdut campanie; o declar nula

In timp ce democratii incearca sa isi foloseasca la maximum puterea cistigata in Congres, republicanii par a fi urmariti de ghinion. Fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, care si-a anuntat intentia de a participa la alegerile din cadrul partidului sau pentru nominalizarea drept candidat la presedintie, si-a pierdut foile pe care erau detaliate slabiciunile campaniei sale electorale. Analiza de 140 de pagini, gasita in noiembrie, intr-o camera de hotel, prezinta potentiale „obstacole insurmontabile" care l-ar putea face pe Giuliani sa iasa din cursa. Printre acestea, conflictele de interese care ar putea aparea din cauza afacerii sale de consultanta sau vederile lui liberale privind avortul, drepturile homosexualilor si restrictionarea vinzarii de arme, care risca sa nu fie bine primite de electoratul republican conservator. La acestea se adauga trecutul sau „colorat" - Giuliani a locuit o perioada cu doi homosexuali, dupa ce a divortat ca urmare a adulterului pe care il comisese. Potrivit analizei uitate la hotel, adversarii lui Giuliani ar putea cheltui pina la 100 de milioane de dolari pentru a folosi aceste date impotriva sa.

Initiative democrate in Congres

* interzicerea primirii de cadouri din partea lobbyistilor de catre congresmani

* cresterea salariului minim pentru prima data in zece ani, de la 5,15 la 7,25$/ora

* ridicarea restrictiilor impuse cercetarii privind celulele-susa

* implementarea recomandarilor Comisiei pentru anchetarea atacurilor de la

11 septembrie

* plan pentru negocierea de catre guvernul federal a unor preturi mai mici la medicamente

* injumatatirea dobinzii la imprumuturi pentru studii.