Media europeana comenteaza aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, subliniind ca cele doua noi state membre sint cele mai sarace din Uniune, iar dupa integrarea lor portile UE se vor inchide pentru o perioada.

Cotidianul spaniol subliniaza ca romanii si bulgarii ajung la Bruxelles intr-unul dintre cele mai deprimante momente pentru UE, avind in vedere impasul constitutional care impiedica functionarea eficienta a Uniunii. „Este evident ca Romania si Bulgaria adera fara ca ele sau UE sa-si fi facut complet «temele»", scrie ziarul.

Ziarul relateaza, la rindul sau, ca la 17 ani de la caderea comunismului Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene. „Viitoarele extinderi ale UE vor depinde de reforma institutionala a Uniunii si de indeplinirea stricta a standardelor comunitare", comenteaza El Mundo.

Cotidianul scrie ca aderarea la UE a fost celebrata, la Bucuresti si la Sofia, cu focuri de artificii si concerte in aer liber si considera momentul ca fiind unul istoric pentru romani si bulgari. „In timp ce multi europeni confunda imaginea Romaniei cu legendele despre Dracula si cu unii sportivi celebri, populatia acestei tari este convinsa ca, prin cultura si traditii, tara lor face parte din Europa", subliniaza cotidianul.

Camerele tv erau gata sa surprinda pe aeroportul Heathrow din Marea Britanie invazia de imigranti din Europa de Est, insa aceasta nu a avut loc, romanii si bulgarii preferind sa ramina acasa, scrie publicatia. „Cind oamenii vor reveni la birou saptamina aceasta, asteptindu-se sa vada numerosi muncitori romani sau bulgari care fac curatenie, vor fi dezamagiti. Oamenii care vor sa vina aici vor o viata mai buna si doresc sa-si deschida propriile lor afaceri. Nu vor sa ajunga sa traiasca din ajutoare sociale. Daca aleg o munca necalificata, cum ar fi in agricultura, nu vin aici pentru a ramine", a declarat Simona Tatulescu, expert financiar roman care a ajuns in Marea Britanie in 2002 si ii consiliaza pe noii imigranti.

Italia se asteapta la 60.000-150.000 imigranti bulgari si romani dupa aderarea la UE. Italienii se tem cel mai mult de romi, care reprezinta pina la 2,5% din populatia celor doua state. „Sa speram ca Uniunii Europene nu-i va parea rau pentru primirea in graba a noilor membri", scriu jurnalistii. Ei sustin ca ONG-urile italiene se intrec unele pe altele in previziuni despre viitorul val de imigranti bulgari si romani.

O fabrica de textile din Timisoara, ModaTim, este „personajul" principal al unui reportaj publicat de BBC. Firma realizeaza confectii de calitate in sistem lohn, vindute in diverse tari europene pentru companii de prestigiu precum Gieves&Hawkes, Jaeger sau Reiss.

Tot BBC a realizat un reportaj cu titlul „Romanii au incredere in munca lor", subliniind ca pentru romanii care doresc sa lucreze in UE aderarea deschide noi oportunitati. Citiva romani stabiliti in Marea Britanie: proprietarul unui restaurant din Londra, bucatareasa si clienti romani ai localului isi povestesc experienta de viata de la sosirea in Regatul Unit.

Ipoteza ca Romania si Bulgaria sa urmeze acelasi parcurs in UE precum Spania sau Irlanda ar putea fi prea optimista, deoarece acesti noi membri sint mult mai saraci decit cele doua state europene la momentul aderarii. Spania si Irlanda s-au alaturat unui club exclusivist. Romania si Bulgaria intra intr-o organizatie mult mai ampla, unde aproape jumatate dintre membrii sint cu mult mai saraci decit ceilalti.

„In Romania si Bulgaria s-ar putea repeta povestea de succes a ultimilor primiti in UE", titreaza publicatia berlineza, avertizind asupra riscurilor considerabile pe care investitorii straini trebuie sa le aiba in vedere. Articolul aduce in discutie si citeva probleme pe care cele doua state le mai au de depasit: puterea de cumparare pe cap de locuitor nu atinge decit o treime din media Uniunii Europene, dar expertii estimeaza o crestere economica in regiune de pina la sapte procente.