Cu o rugaciune si versuri proprii, Miron Cozma a convins Penitenciarul Rahova sa il recomande pentru eliberare conditionata.

Comisia speciala a Penitenciarului Rahova a recomandat ieri eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Conform legii, comisia ia din oficiu in discutie eventualitatea eliberarii conditionate a unui detinut dupa ce acesta a ispasit o anumita perioada din detentie. In cazul lui Cozma, inchis din 1999, condamnat la zece ani de inchisoare, eliberarea putea fi luata in calcul dupa ispasirea a doua treimi din pedeapsa. Avizul acestei comisii este doar consultativ, Judecatoria Sectorului 5 urmeaza sa decida daca punerea in libertate a liderului minerilor se justifica. Raportul care sta la baza avizului favorabil face referire la buna conduita a detinutului de la ultima evaluare, facuta in vara anului trecut. Concret, in raport se sustine ca Miron Cozma a mers regulat la biserica si a participat la diverse activitati, printre care si la cenaclul literar al penitenciarului, unde „Luceafarul" s-a evidentiat prin poeziile sale.

Cozma, teroare in puscaria VIP-urilor

In cursul anului trecut, Cozma a cerut de doua ori sa fie eliberat inainte de termen. Nu a avut succes pentru ca la acea ora comisia din penitenciar a considerat ca faptele pentru care a fost condamnat sint extrem de grave, dar si pentru ca nu a avut un comportament exemplar in arest. Intr-unul din rapoartele comisiei se arata ca, spre deosebire de alti arestati din Rahova, Cozma era considerat un puscarias „de lux". Isi facea singur programul din detentie. Nu umbla in zeghe, ci in costum, si citeodata le mai dadea gardienilor cite o palma dupa ceafa. Fosti detinuti, care l-au intilnit pe Cozma la Rahova, spun ca in celula sa erau un aragaz de voiaj, frigider plin cu de toate, resou electric si acvariu cu pesti exotici. Cind se plictisea, Cozma compunea poezii pentru fosta sa iubita Marilena Nitu si primea vizite ale unor nume cunoscute.

Cozma a gustat libertatea in anul 2004, pret de o zi, dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu l-a gratiat pe ultima suta de metri a mandatului de sef al statului. Apoi, decretul de gratiere a fost revocat pe motiv ca „existau suspiciuni ca ar putea parasi tara", dupa cum au declarat atunci reprezentantii Parchetului General. Miron Cozma mai are de ispasit 11 luni din pedeapsa.