Gigantul producator de automobile Toyota va dezvolta un sistem de prevenire care va permite oprirea automata a vehiculului cind soferul este in stare de ebrietate.

Senzorii instalati pe volan vor analiza transpiratia de pe miinile soferului pentru a determina alcoolemia acestuia. Daca alcoolemia depaseste limitele permise, masina nu va porni. Prin observarea miscarii ochilor si a pupilelor conducatorului auto, precum si a conduitei acestuia, sistemul va diminua automat viteza autovehiculului sau chiar va opri masina daca va stabili ca soferul se afla in stare de ebrietate.

Toyota estimeaza ca sistemul va ajunge pe piata, ca optiune suplimentara, in 2009. Rivalii grupului Toyota, printre care compania Nissan, analizeaza posibilitatea instalarii unor sisteme de lupta impotriva conducerii masinilor in stare de ebrietate.

14.000 de accidente

In 2005, aproximativ 14.000 de accidente de masina, in care au decedat 707 persoane, au fost cauzate de conducerea in stare de ebrietate in Japonia, conform informatiilor publicate de politia locala. Numarul accidentelor mortale cauzate de consumul de alcool a crescut cu 13% in primul trimestru al anului 2006. Cifrele sint totusi in scadere dupa intrarea in vigoare, in 2001, a unei legi care prevede majorarea de la cinci la opt ani a pedepsei in cazul uciderii unei persoane de catre soferii aflati in stare de ebrietate.

Autoritatile japoneze intentioneaza, de asemenea, sa majoreze pina la cinci ani pedeapsa pentru persoanele care nu respecta aceste reguli, fata de trei ani cit este in prezent, si sa dubleze amenda pina la un milion de yeni, echivalentul a 6.700 de euro.