Intr-un comunicat, Banca Centrala Europeana consfinteste ca, la 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana (UE) s-a extins prin aderarea a doua noi state membre, respectiv Bulgaria si Romania. In consecinta, incepind cu aceasta data, bancile centrale nationale (BCN) ale celor doua noi state membre au fost integrate in Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC). Totodata, guvernatorii acestora au devenit membri ai Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE).

Adoptarea euro e obligatorie

In comunicatul BCE se mai arata ca noile state membre nu vor adopta euro imediat, ci numai dupa indeplinirea criteriilor prevazute in Tratatul de instituire a Comunitatii Europene. Spre deosebire de Danemarca si Marea Britanie, cele doua noi state membre nu au dreptul de a recurge la „clauza de exceptare" de la adoptarea monedei unice. Atit BCE, cit si Comisia Europeana vor elabora rapoarte de convergenta o data la doi ani sau la solicitarea unui „stat membru cu derogare". Aceste rapoarte stau la baza hotaririi Consiliului UE cu privire la indeplinirea sau nu de catre respectivul stat membru a conditiilor necesare adoptarii euro.

Sectiune speciala pe site-ul BNR

De la 3 ianuarie, site-ul BNR (www.bnro.ro) contine si o sectiune speciala in care sint afisate, in limba romana, comunicatele BCE. Incepind din martie, sectiunea respectiva va cuprinde si publicatiile BCE, traduse in limba romana.