Barbatul suspectat ca a filmat, cu ajutorul telefonului mobil, executia fostului presedinte irakian Saddam Hussein a fost arestat, ieri, a afirmat un consilier al premierului irakian, Nuri al-Maliki, citat de canalul Sky News. Oficialii irakieni n
Barbatul suspectat ca a filmat, cu ajutorul telefonului mobil, executia fostului presedinte irakian Saddam Hussein a fost arestat, ieri, a afirmat un consilier al premierului irakian, Nuri al-Maliki, citat de canalul Sky News. Oficialii irakieni nu s-au grabit sa comenteze informatia.
Al-Maliki, se temea ca, daca Saddam Hussein nu este executat rapid, acesta ar fi putut evita cumva spanzuratoarea, a afirmat miercuri un oficial american de rang inalt din Bagdad, transmite Reuters. Acesta a declarat pentru New York Times ca Maliki, care s-a grabit sa il execute pe Saddam la patru zile dupa ce apelul acestuia fata de pedeapsa cu moartea a fost respins, era ingrijorat ca insurgentii ar putea inscena o rapire in masa si sa o utilizeze in schimbul eliberarii fostului presedinte. "Ingrijorarea sa era legata de securitate si de faptul ca ar putea avea loc o rapire in masa in schimbul eliberarii lui Saddam Hussein", a afirmat oficialul. Dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein in 2003, trupele americane au asigurat paza fostului presedinte intr-o inchisoare de maxima securitate, situata in apropiere de aeroportul din Bagdad. Acesta a fost predat oficialilor irakieni inainte de executie, in zorii zilei de sambata. Un oficial din cadrul Ambasadei Statelor Unite a refuzat sa comenteze aceste informatii. Imaginile, difuzate pe Internet, arata ca procedura a fost mai putin demna decat s-a prezentat in caseta oficiala. Inregistrarea, realizata cu telefonul mobil, dezvaluie ca Saddam Hussein a fost batjocorit in timpul executiei infatisand, de asemenea, si momentul efectiv al mortii condamnatului, care nu este prezentat in imaginile oficiale. Nuri al-Maliki a dispus, ieri, "formarea unei comisii de ancheta in cadrul Ministerului de Interne, pentru a descoperi cine a scandat sloganuri in camera de executie, cine a filmat procedura si a trimis imaginile presei", informeaza un consilier prezidential, citat de Mediafax.
Un procuror care a participat la spanzuratoare, Munkith al-Faroon, a declarat ca o parte dintre scandari au provenit de la garzile din afara camerei de executie, nu din partea persoanelor mascate din interior. Inainte arestarii "cinefilului" suspect, Faroon declarase ca doi oficiali de rang inalt au avut telefoanele mobile asupra lor, desi cei care au asistat la procedura au predat telefoanele inainte de a se imbarca in elicopterul care i-a transportat din Zona Verde la locul executiei. Intre timp, o sursa apropiata de familia celei mai mari dintre fiicele lui Saddam Hussein, Raghad, a afirmat ca cererea acesteia de a vorbi cu tatal sau inainte de executie a fost respinsa. "Cererea lui Raghad a fost transmisa la Bagdad prin intermediul Crucii Rosii si a primit un raspuns negativ", a declarat sursa, adaugand ca nu este clar daca refuzul a venit din partea autoritatilor irakiene sau a celor americane.
Amenintarea rapirilor in masa
Nuri al-Maliki si-a explicat graba de a pune in executie sentinta judecatoreasca prin teama ca, daca Saddam Hussein nu ar fi fost executat rapid, acesta ar fi putut gasi o posibilitate pentru a evita spanzuratoarea, a sustinut, ieri, un oficial american de rang inalt din Bagdad, citat de Reuters. Conform aceleiasi surse, Maliki ar fi fost ingrijorat ca insurgentii ar putea inscena o rapire in masa, pentru a solicita eliberarea fostului presedinte in schimbul vietilor prizonierilor.
Presedintele Talabani e impotriva pedepsei capitale
Ordonand executia imediat dupa respingerea apelului inaintat de fostul presedinte - in pofida rezervelor exprimate de ambasadorul Statelor Unite la Bagdad - care a cerut o amanare de doua saptamani, Maliki si-a indeplinit o promisiune formulata anterior fata de siiti, conform careia Saddam nu va trai pana in anul 2007. In schimb, presedintele Irakului, Jalal Talabani (foto), s-a detasat de executia lui Saddam Hussein, explicand: "Nu am intervenit in decizia Inaltului Tribunal Penal, al carui statut prevede ca hotararile finale sunt fara apel", a sustinut el, in prima reactie publica dupa spanzurarea lui Saddam, reafirmandu-si opozitia fata de pedeapsa capitala. Presedintele nu a stiut dinainte cand va fi spanzurat Saddam Hussein, a informat biroul sau de presa. Autoritatile irakiene au anuntat ca nu au fixat inca data executiei fratelui vitreg al lui Saddam Hussein si a unui fost judecator, ambii condamnati pentru crime impotriva umanitatii, in timp ce, conform televiziunilor arabe, dubla executie ar fi fost programata pentru ieri.
Neintelegeri la ONU
Noul secretar general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon (foto), a provocat o controversa marti, prin declaratiile ambigue in legatura cu spanzurarea lui Saddam si refuzul de a critica executia.
Ban a marcat, astfel, o ruptura fata de politica traditionala a Natiunilor Unite in privinta pedepsei cu moartea. Totusi, sambata trecuta, dupa executia lui Saddam Hussein, reprezentantul special al ONU in Irak, pakistanezul Ashraf Qazi, declarase ca Natiunile Unite, "bazandu-se pe principiul respectului dreptului la viata, se opun pedepsei capitale, chiar in cazuri de crime de razboi, crime impotriva umanitatii sau genocid". Intrebata in legatura cu acest subiect la prima sa conferinta de presa in noua functie, purtatoarea de cuvant a lui Ban, Michele Montas, a dat asigurari ca declaratiile fostului ministru de Externe sud-coreean nu reflecta o schimbare de pozitie a ONU in privinta pedepsei cu moartea. "Pozitia ONU ramane aceeasi si nu este favorabila pedepsei capitale", a afirmat ea. Ban a vrut pur si simplu sa "lase in seama statelor membre decizia privind propriile lor legi", a adaugat Montas. Supusa presiunilor in legatura cu compatibilitatea dintre declaratiile lui Ban si pozitia oficiala a ONU, purtatoarea de cuvant a trebuit sa promita ca va cere clarificari suplimentare secretarului general al Natiunilor Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.