Comisia speciala din cadrul Penitenciarului Rahova a propus, ieri, eliberarea conditionata a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, condamnat pentru implicarea in doua mineriade. Dosarul va fi trimis astazi la Judecatoria Secto
Comisia speciala din cadrul Penitenciarului Rahova a propus, ieri, eliberarea conditionata a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, condamnat pentru implicarea in doua mineriade. Dosarul va fi trimis astazi la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, pentru a fi reanalizat si a i se fixa un termen, urmand ca judecatorii sa decida daca Cozma va fi eliberat din inchisoare sau va ramane in arest inca 11 luni, cat mai are de ispasit din pedeapsa.
Potrivit purtatorului de cuvant al Penitenciarului Rahova, Cristian Veliceanu, Comisia, din care au facut parte cinci persoane, printre care directorul Penitenciarului, unul dintre adjuncti si un judecator, a decis in unanimitate ca Miron Cozma merita sa fie eliberat conditionat, deoarece a avut o buna purtare in arest, din iunie 2006 si pana in prezent. Astfel, detinutul Cozma ar fi participat la toate activitatile organizate in Penitenciar, printre care evenimente culturale, a jucat intr-o piesa de teatru si a cantat chiar in corul bisericii. Pentru dezbaterile de ieri, avocatii fostului lider al minerilor au depus la dosar toate actele necesare, inclusiv ultimele hotarari ale instantelor privind respingerea precedentei cereri de eliberare conditionata.
Incercari esuate
Fostul lider al minerilor incearca din nou sa obtina eliberarea conditionata, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade. Potrivit avocatului Adrian Roseti, chiar daca nu va fi eliberat conditionat, fostul lider al minerilor va iesi din inchisoare la sfarsitul acestui an, atunci cand isi termina de ispasit pedeapsa. Cozma a fost incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara pana la inceputul lunii iunie 2006, de unde a fost adus la Penitenciarul Rahova din Bucuresti. In 2 iunie 2006, cand s-a dispus amanarea eliberarii conditionate a lui Cozma, comisia speciala de la Rahova a luat in considerare gravitatea faptelor comise de acesta, lipsa dovezilor privind indreptarea si reeducarea lui, precum si faptul ca a beneficiat de clementa legii atunci cand a fost gratiat, antecedentele penale si timpul insuficient pentru reeducare. Comisia a avut in vedere atunci, in special, Raportul din 2005 intocmit de inspectorii Ministerului Justitiei. In acest document se preciza ca, spre deosebire de alti detinuti, Miron Cozma isi stabilea singur programul in penitenciar, avea acces la unele spatii si dotari interzise altor detinuti si isi permitea sa joace biliard. De asemenea, Cozma avea dreptul sa se imbrace cum voia el sau sa dea zilnic telefoane, cu durata nelimitata. Comisia a propus atunci amanarea pentru 1 iunie 2007 a discutarii unei noi cereri de eliberare in cazul fostului lider al minerilor din Valea Jiului, detinutul contestand aceasta decizie la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. In 13 iunie, judecatorii au decis ca Miron Cozma sa ramana in inchisoare, el putand reveni cu o noua cerere de eliberare conditionata peste sase luni, adica la 1 ianuarie 2007.
Groparul lui Iliesc
Cozma a decis sa coopereze cu procurorii condusi de generalul Dan Voinea. Astfel, a declarat anchetatorilor ca nu el a fost cel care a adus minerii la Bucuresti, ci Iliescu. Cozma vorbeste si despre cum Ion Iliescu a instigat minerii si populatia in 1990 sa intervina impotriva manifestantilor din Piata Universitatii pentru a-si justifica actiunile.
"Dupa Revolutie, Puterea s-a abtinut sa mai foloseasca impotriva opozantilor politici si a manifestantilor institutiile abilitate, si a preferat interventia muncitorilor si a minerilor pentru justificarea actiunilor, dovada fiind si cererea presedintelui catre populatie si prin care Iliescu instiga populatia sa intervina impotriva manifestantilor", afirma Miron Cozma. "Iliescu le-a spus minerilor cu substrat sa mearga sa faca curatenie in Piata. In data de 15 iunie, Guvernul si Presedintia au dispus ca o parte din minerii care se aflau in Bucuresti sa fie adunati intr-o unitate militara pentru a fi dusi in Valea Jiului. In momentul in care am ajuns si eu la acea unitate, am vazut ca minerii erau imbracati in tinuta militara, explicatia oficiala fiind ca acest lucru a fost facut pentru a-i proteja. Cred ca in acea unitate militara au fost imbracate cadre militare in haine de mineri. Ulterior s-a dovedit ca angajati ai Ministerului de Interne si ai Ministerului Apararii au actionat, fiind imbracati in mineri, devastand sediul Ligii Studentilor si sediile partidelor istorice, arestand oameni in numele minerilor. Ministrul Burlec mi-a spus ca a primit ordin, probabil de la Ion Iliescu, ca cel putin 1000 de mineri sa ramana cantonati in unitate pentru a interveni daca va fi cazul", a declarat Cozma procurorilor.
Precedentul Acatrinei
Miron Cozma a fost gratiat de Ion Iliescu la sfarsitul anului 2004. Nu s-a bucurat de libertate decat 24 de ore, deoarece fostul presedinte s-a razgandit si a revocat gratierea, Cozma fiind din nou incarcerat.
"Luceafarul Huilei" a deschis un proces in instanta cerand despagubiri de patru milioane de euro de la statul roman. El a cerut judecatorilor sa constate ca este detinut ilegal, dupa ce Iliescu a revocat decretul de gratiere, iar el a fost reincarcerat. Cozma are sanse sa castige in instanta, deoarece exista un precedent, cel al judecatorului Valentino Acatrinei. Acesta a fost eliberat odata cu fostul lider al minerilor si reincarcerat dupa ce Ion Iliescu a revocat gratierea. Acatrinei a deschis o actiune in instanta, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis ca fostul judecator, gratiat alaturi de Miron Cozma, sa primeasca 5000 de euro despagubiri pentru reincarcerarea sa.
In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Ion Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei". A fost emis Decretul de gratiere nr. 1164 din 16.12.2004 prin care au fost iertate de pedepsele cu inchisoarea 41 de persoane, printre care si Miron Cozma. Acesta, ca si majoritatea persoanelor de pe lista cu gratiati, au fost pusi imediat in libertate. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare a decretului anterior de gratiere. Astfel s-a pornit o vanatoare fara precedent de gasire a tuturor celor eliberati pentru a fi rearestati si adusi inapoi la penitenciare. Printre cei cautati s-a numarat si Valentino Acatrinei, care a fost "ridicat" de politisti chiar de pe patul de spital unde se afla in pragul unui pre-infarct ca urmare a stirilor de pe toate posturile de televiziune, care relatau pas cu pas vanatoarea declansata de autoritati. Fostul judecator a fost reincarcerat nu pe baza unui nou mandat de arestare, ci a unei adrese care invoca mandatul de arestare gratiat si decretul de anulare a primului decret de gratiere.
Martor in mineriada din iunie 1990
Cozma se afla in puscarie pentru implicarea in mineriadele din 1991 si cea din' 99 de la Costesti. In ancheta privitoare la mineriada din iunie 1990 are doar calitatea de martor. Iar fostul sef al statului, Ion Iliescu, este invinuit. Iar in acest dosar Cozma l-a acuzat pe Iliescu si a dat declaratii impotriva acestuia, dupa ce fostul presedinte i-a revocat gratierea si l-a aruncat dupa gratii. Avand in vedere ca nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, fostul lider al minerilor a facut un calcul simplu, ajungand la concluzia ca are tot interesul sa spuna adevarul. Daca a luat 18 ani pentru mineriada din '91 - mai putin pentru cea din '99, pedepsele fiind contopite - atunci ar putea lua mult mai mult pentru cea din '90- daca ar fi pus sub acuzare, judecat si condamnat.
AVMR se opune eliberarii
Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) si-a exprimat nemultumirea cu privire la eliberarea inainte de termen a fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Potrivit presedintelui AVMR, Viorel Ene (foto), Miron Cozma nu si-a recunoscut niciodata vina si nu a facut nimic deosebit in ultimele sase luni pentru a se justifica eliberarea sa conditionata. El a spus ca Miron Cozma a comis fapte grave, cu violenta, iar daca acesta va fi eliberat va pleca din Romania.
Minerii din Vale il sustin
Liderii minerilor din Valea Jiului au salutat decizia Comisiei de la Penitenciarul Rahova de a propune eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, a spus ca aceasta hotarare este una prin care se incearca intrarea in normalitate. "Ma bucur si pentru el si pentru familia lui. Este un gest de normalitate, care trebuia facut de mult. Noi am facut demersuri, inclusiv prin Confederatia Meridian, pentru eliberarea lui Miron Cozma din penitenciar", a mai spus Lacatas. Potrivit Mediafax, Liga Sindicatelor Miniere si Confederatia Meridian au depus in luna iunie 2006 o plangere la Comitetul pentru Libertati Sindicale din cadrul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) impotriva Guvernului Romaniei, prin care acuzau statul roman de violarea drepturilor sindicale in Romania, reclamand masurile luate fata de Miron Cozma alaturi de alti cinci lideri sindicali din Valea Jiului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.