ĄDaca sinteti pescar de stiuca, probabil ca v-ati pregatit ceva naluci pentru o iesire." Dupa ce ati devorat porcul, dupa ce ati baut toata damigeana cu vin si dupa ce v-ati dres cu cea de tuica, intervine un moment de cumpana. Plictisul va poate instraina de familie si, daca tot o faceti, macar sa fie cu folos. Picla cimpurilor si promoroaca din scaieti va cheama spre maluri si ape. Dati friu instinctelor de mascul primitiv, lasati in urma orasul, mahmureala si indigestia. Mergeti la stiuca.

Rast este un sat pierdut in Lunca Dunarii, la malul unui lac cu acelasi nume. Ca sa ajungeti la el treceti prin Craiova, mergeti pe drumul de Calafat si faceti stinga la Giubega, spre Bailesti. De aici, din lumea lui Nea Marin, mai aveti o gura de zaibar si ajungeti la Rast, locul cu stiuci. Adica stiuci, frate, din acelea oltenesti, virtoase si smechere!

Mai intii au fost ape mari. Apoi inundatii. Pentru pescar, inundatiile nu inseamna numai puhoi de ape, ci si puhoi de pesti. In aceasta ordine de idei, prin padurile din preajma Rastului, pestii au inceput sa colcaie ca la ei acasa. Apele scazind, densitatea de pesti pe metru patrat a crescut. Extragind radicalul veti afla de ce sinteti imbracat cu cizme-sold din cauciuc, cu lanseta in mina, prefacindu-va ca o cautati pe Scufita Rosie prin padurea inecata.

Daca ati uitat sa va jucati cu radicalii, lansati oscilanta sau voblerul care balangane abulic la capatul firului. Insistati, repetati gestul si veti avea in ancore raspunsul: stiuca, acest peste care va leapada de lehuzia postprandiala de dupa sarbatori.Acum, ca stiti despre ce este vorba, trebuie sa va mai spun ca apa in padurea de la Rast este mica. Intrati in apa, mergeti si lansati incotro vedeti cu ochii. Fara frica. Oscilante si voblere, chiar rotative si jiguri usoare. Totul este sa fiti discret, sa va miscati cu gratia unei egrete. Nu uitati sa luati la voi o sticla cu vin si niste cirnati. Intre doua stiuci, un prinz traditional, in picioare, cu apa pina la genunchi, este un adevarat regal.

Grabiti-va caci, furati de bucuria integrarii si respectind interdictia la pocnitori si artificii, s-ar putea ca braconierii din zona sa dea cu dinamita. Sa nu credeti ca asta ar avea legatura cu icrele. Cirnati intinsi!