Nu neaparat cantitatea banilor publici a fost motiv de galceava cu cei numiti destul de birocratic "operatori culturali", ci felul in care ei au fost atribuiti si cheltuiti. Banii, ne-a spus-o de mai multe ori Adrian Iorgulescu, au fost mai multi ca
Nu neaparat cantitatea banilor publici a fost motiv de galceava cu cei numiti destul de birocratic "operatori culturali", ci felul in care ei au fost atribuiti si cheltuiti. Banii, ne-a spus-o de mai multe ori Adrian Iorgulescu, au fost mai multi ca niciodata, dar ei s-au dus, sustin gurile rele, acolo de unde se poate ciupi cate ceva: in proiectarea si constructia unor cladiri culturale, cum e Biblioteca Nationala, de pilda, ori in restaurarea unor cladiri la Sibiu si in necesarele biblioteci si camine culturale de la sate.
In ruptul capului, Adrian Iorgulescu n-a vrut sa devoaleze cat s-a dus pe constructii si infrastructura din zona culturii si cat pentru proiecte ce ii vizau direct pe artisti, scriitori si cercetatori din toate domeniile culturale. Pentru cei mai multi dintre cei care sustin doar cu propriile sacrificii si talentul lor cultura romana vie exista un adevar trist: banii culturii romane s-au dus, in 2006, cei mai multi!, catre firmele de constructii, de amenajari, de arhitectura ori de echipamente pentru industria divertismentului. Asa apare bugetul mare dat culturii, mai bine spus constructiilor si infrastructurii din domeniul culturii, cu care se lauda atat de mult Adrian Iorgulescu. in jurul acestor bani s-au tesut intrigi, scandaluri si demiteri in lant.
Conducerea Bibliotecii Nationale, cu Dan Erceanu cap de lista, a fost demisa, de fapt, de interesul MCC pentru cele 100 de milioane de Euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Banii trebuiau cheltuiti de o echipa "sigura" pentru interesele MCC. Adrian Iorgulescu a scapat de incomodul Dan Erceanu, alegandu-se, in schimb, cu un proces ce inca se desfasoara.
Nici Sibiu-Capitala Europeana a Culturii n-a scapat de mirajul celor 30 milioane de euro dati, cu o majoritate ce ar trebui cercetata mai amanuntit, pentru cladiri si infrastructura edilitara. Nu se stie exact nici acum cati bani au fost investiti in acest program si, mai ales, pe ce si cum au fost cheltuiti. Juriul national n-a avut stiinta de proiectele selectate ori retinute pentru Sibiu-2007, iar "operatorii culturali" din Sibiu au fost sariti de la finantare cu ostentatie. Mai mult, proiecte incepute in 2006 nu au fost decontate nici pana astazi!
Treburile au stat prost si in ceea ce priveste banii dati pe hartie si, mult mai important, greu de decontat pentru carte si reviste de catre Administratia Fondului Cultural National. Editorii din toate asociatiile au avut acelasi numitor comun: MCC si AFCN habar n-au de felul real in care trebuie finantata cartea si revistele de cultura! Cei care au castigat proiecte culturale la AFCN si-au blestemat zilele atunci cand au trebuit sa-si amaneteze bunurile pentru a da din buzunarul propriu banii pe care cu multa birocratie i-au primit mult dupa terminarea evenimentelor culturale.
Dupa cum arata astazi MCC condus haotic si discretionar de Adrian Iorgulescu, cultura romana vie nu are pentru 2007 prea multe sorti de izbanda. Asta daca, in cele din urma, circuitul banilor din cultura nu va fi coordonat de un alt ministru!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.