Dupa sarbatori, mare parte dintre britanici au ramas fara bani. Mai mult, citeva zeci de mii ar putea intra in incapacitate de plata in primele luni ale anului.

Marea Britanie a incheiat anul trecut cu un record nu foarte fericit: cel mai mare numar de persoane insolvabile. Potrivit unei analize realizate de grupul de contabilitate Grant Thornton, in jur de 30.000 de locuitori ai Marii Britanii ar putea fi insolvabili in primele trei luni ale anului 2007, in conditiile in care, inainte de 2006, numarul britanicilor de pe lista neagra nu depasea 10.000. Mai mult, conform estimarilor companiei, o treime dintre acestia vor avea probleme financiare ca urmare a cheltuielilor excesive de Craciun. „In cursul anului trecut, in perioada imediat urmatoare Craciunului, atunci cind majoritatea facturilor ajung la destinatie, am avut parte de cel mai mare numar de persoane afectate de insolvabilitate", a declarat seful diviziei specializate in cazuri de insolvabilitate din cadrul Thornton, Mike Gerrard, citat de Reuters.

Ingrijorati de cheltuielile prea mari ale locuitorilor din Marea Britanie sint si analistii grupului de consiliere financiara Citizens Advice. „Observam o situatie destul de dificila in ceea ce priveste plata datoriilor, si in cursul acestei luni ne asteptam sa depasim 140.000 de cazuri de probleme financiare cu care am fost confruntati in luna ianuarie 2006", a declarat purtatorul de cuvint al grupului, Sarah Miller.

Britanicii au dobinzi mai mari

Potrivit lui Gerrard, printre principalele cauze care au dus la „falimentul" britanicilor se numara majorarea ratelor dobinzii, costurile mai mari ale facturii la utilitati si o crestere a somajului. Britanicii nu s-au abtinut insa nici de la cumparaturile de Craciun, astfel incit problemele financiare cu care se confrunta s-ar putea acutiza. „Pentru majoritatea oamenilor, putina cheltuiala in plus nu va avea consecinte negative, dar pentru cei care sint afectati deja de probleme financiare aceste cheltuieli necontrolate in perioada sarbatorilor pot avea consecinte nefaste", a mai spus Gerrard.