Vinzari de terenuri si masini si participarea in comisii de privatizare sint citeva dintre modalitatile prin care politicienii si-au rotunjit averile in 2006.

Pentru Traian Basescu, anul 2006 a reprezentat, din punct de vedere financiar, suplimentarea averii in bani cu 112.000 RON. Banii i-a obtinut din vinzarea uneia dintre cele doua masini pe care le avea cu un an in urma, respectiv un Peugeot 407. In declaratia de avere pe care a publicat-o ieri pe site-ul Presedintiei, Basescu precizeaza ca banii obtinuti din vinzare i-a investit in certificate de depozit cu discount la BCR. Insa din aceasta suma se regasesc mentionati ca depozitati la BCR doar 250 RON. De asemenea, daca in ianuarie 2006, pe linga alte conturi, presedintele avea si 90.000 RON la BCR, in contul cu pricina nu se mai regasesc decit aproape 5.000 RON. Asadar, s-ar putea presupune ca Traian Basescu tine "la saltea" circa 200.000 RON, tinind cont ca suma nu au fost investita sau imprumutata, potrivit declaratiei. Aseara, pina la inchiderea editiei, presedintele nu ne-a oferit explicatiile solicitate in legatura cu aceasta suma. Privatizari platite bine

Pentru Bogdan Olteanu, participarea in doua comisii de privatizare a reprezentat o sursa substantiala de venituri pe 2006. Potrivit declaratiei de avere, el a cistigat 112.000 RON ca membru in comisia de privatizare a BCR si aproape 27.000 RON din comisia de privatizare a CEC. Din aceasta din urma comisie s-a retras la jumatatea anului, dupa ce chiar colegul sau, Crin Antonescu, l-a acuzat ca se afla in incompatibilitate ca presedinte al Camerei. Din salariul de ministru pentru relatia cu Parlamentul, apoi din cel de presedinte al Camerei, acesta a cistigat in jur de 54.000 RON. Tot anul trecut, liderul liberal si-a deschis un cont la BRD in valoare de 93.000 RON. In declaratia sa de avere mai figureaza si doua credite de 56.000 de euro si 9.600 RON, credite care, desi au fost contractate in 2005 si 2004, nu apar in declaratiile anterioare. Pentru presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, anul trecut nu a fost la fel de banos. Potrivit noii declaratii de avere, el are in plus fata de anul trecut doar doua tablouri si o statueta-ceas din bronz, toate in valoare de circa 5.000 de euro. Ele au fost dobindite intre 1970 si 2004, insa nu sint prezente pe declaratia de avere din 2005.

Berceanu investeste bine

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a aratat si in 2006 ca poate fi un bun administrator al averii sale. El si-a marit in luna noiembrie conturile cu 800.000 de euro, suma ce reprezinta, potrivit declaratiei de avere, a doua rata pentru un teren din Bucuresti, situat in Satul Francez, pe care l-a vindut la sfirsitul anului 2004, cu peste 1,3 milioane de euro. Cumparatorii sint Venera si Sorin Anghel, parintii lui Mihai Anghel, patronul SC Cerealcom SA Dolj, si se deduce ca acestia inca nu si-au achitat integral datoria. Ca si in declaratia de anul trecut, Berceanu a mentionat ca a dat un avans de 400.000 de euro pentru achizitionarea unui teren. El a dat, de asemenea, cu imprumut lui Pompiliu Selea, director la SC Jiul Craiova, 200.000 de euro, iar firmei Vaber Invest Group 75.000 de euro, firma ce apartine, potrivit informatiilor din presa, fiilor sai.

Berceanu nu are nici o locuinta in Bucuresti, ci trei apartamente in Craiova, Rimnicu Vilcea, respectiv in Spania. Singura societate la care declara ca este actionar, AVI SRL, are in schimb in proprietate un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta in Ghermanesti –Snagov, pe care doar "uneori" le utilizeaza. Colegul de cabinet al lui Berceanu, Sebastian Vladescu, a avut un an mai putin spectaculos din punct de vedere financiar. Cea mai importanta "operatiune" din conturile sale a reprezentat-o achizitia in leasing a unei motociclete Husaberg, de circa 7.000 de euro. El a obtinut 180.000 RON ca presedinte al comisiilor de privatizare de la CEC si BCR. Vladescu detine inca trei apartamente, un autoturism ARO din 1975 si o motocicleta Honda din 2004.

Geoana scapa de terenul buclucas In declaratia sa de avere, Mircea Geoana, presedintele PSD, a oficializat o tranzactie ce fusese descoperita de presa anul trecut si care nu a facut obiectul unei precedente declaratii de avere. Astfel, Geoana recunoaste ca a vindut un teren de aproape zece mii de metri patrati catre un var de-al sotiei sale, Octavian Barba, fara a preciza insa si suma tranzactiei. Este vorba despre terenul situat in sectorul 1 al municipiului Bucuresti, pe care sotia lui Geoana il cumparase in 2005 de la Barba cu 48.300 de euro, desi valoarea sa de piata era in jur de 1,6 milioane de euro. Returnarea catre Barba a avut loc pe 17 ianuarie 2006, sub forma activarii unei clauze de reziliere din contractul de vinzare-cumparare, pentru ca obiectivul de a ridica acolo un ansamblu imobiliar nu si-a gasit finantatori. Asta s-a intimplat la o zi dupa ce Adrian Nastase se autosuspendase din functia de presedinte executiv al PSD, ca urmare a scandalului matusii Tamara. (R.V.)