Romania a fost cuprinsa, in toamna anului 2005 si primavara lui 2006, de o adevarata isterie cauzata de aparitia gripei aviare. Mii de proprietati private au fost incalcate, fiind omorate peste un milion de pasari din curtile oamenilor. Ministrul
Romania a fost cuprinsa, in toamna anului 2005 si primavara lui 2006, de o adevarata isterie cauzata de aparitia gripei aviare. Mii de proprietati private au fost incalcate, fiind omorate peste un milion de pasari din curtile oamenilor. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a impaunat ca un luptator impotriva gripei pasaresti, tocand banii de la buget. S-au cheltuit 40 de milioane de euro si se mai pun acum la bataie inca 30, de la bugetul public, pe aceeasi tema. Singurele dovezi care sa demonstreze "criza aviara" trebuiau sa fie buletinele de analiza emise de laboratoare specializate. Dar buletinele de analiza nu exista. Sau, oficial, sunt secrete.
Chiar existenta gripei aviare a fost pusa de foarte multa lume sub semnul intrebarii. ZIUA a sustinut la acea vreme ca este posibil ca aceasta criza sa fi fost creata artificial. Cu alte cuvinte, amploarea pandemiei sa nu fi fost la nivelul declarat de autoritati. Astazi, pot fi aduse noi dovezi care ar putea sa demonstreze faptul ca peste un milion de pasari au fost ucise desi nu toate erau infectate cu virusul H5N1. De asemenea, exista anumite documente care arata ca testele efectuate de directiile sanitar-veterinare la fermele din Codlea, acolo unde a existat un focar de aviara, au iesit negative. Astfel, prezenta gripei aviare, cel putin in acel perimetru, este pusa serios sub semnul intrebarii. Cu toate acestea, uciderea pasarilor a continuat, iar diferite societati au fost sanctionate si amendate drastic. Mai mult, cinci persoane au ajuns dupa gratii fiind acuzate ca au raspandit virusul H5N1.
Misterul buletinelor de analiza
In toamna anului 2005 si primavara lui 2006, zeci de localitati au intrat in carantina din cauza aparitiei gripei aviare. Cu acea ocazie, s-au sacrificat peste un milion de pasari si s-au pus la bataie peste 70 de milioane de euro. Ba, mai mult, cinci persoane au fost arestate pe motiv ca au raspandit, cu buna stiinta, virusul ucigas, punand in vanzare pasari infectate cu virusul ucigas. Dar singurele dovezi ca aceasta epidemie ar fi existat ar trebui sa fie buletinele de analiza din cele 123 de focare H5N1 din timpul "crizei aviare", eliberate de laboratoare autorizate. Aici incepe circul...
Pe website-ul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSVSA) sunt postate sapte buletine de analiza care atesta existenta gripei aviare in 12 locatii din Romania, desi in tara noastra au fost, doar la ultimul val al "crizei aviare", adica in primavara anului 2006, sute de focare. Unde sa fie celelalte documente? Am cerut insistent un raspuns scris din partea ANSVSA privind buletinele de analiza. Primim raspunsul, in care se specifica faptul ca buletinele de analiza sunt "secrete", si ca doar "unele", cele mai sus mentionate, au fost "desecretizate". Deci, au fost cheltuite deja circa 40 de milioane de euro pentru combaterea H5N1, vor mai fi cheltuite 30 de milioane de euro pentru prevenirea aparitiei acestui virus, toate platile fiind facute din bani publici, iar documentele care sa ateste existenta gripei aviare, adica sa vada contribuabilul pe ce da banii, sunt secrete. Vom vedea mai jos de ce sunt secrete aceste documente si cat adevar spun cele sapte buletine expuse oficial de ochii lumii pe website-ul ANSVSA.
Teste negative
In 13 mai 2006 a izbucnit pe platforma avicola Codlea cel mai mare scandal al crizei aviare romanesti. Dupa declararea carantinei la toate crescatoriile din Codlea, cinci persoane au fost arestate pentru raspandirea cu buna stiinta a virusului, respectiv ca au comercializat pasari bolnave.
Exista insa documente care pun sub semnul indoielii prezenta gripei aviare pe platforma de la Codlea. In timpul crizei, Directia Sanitar Veterinara Brasov (DSVBv), filiala Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, a efectuat mai multe teste privind existenta virusului H5N1. Unele dintre buletinele de analiza, care sunt tinute la secret de ANSVSA, au ajuns in posesia ziarului nostru. Documentele, emise de Directia Sanitar Veterinara Brasov (DSVBv), arata ca testele pentru H5N1 au iesit negative, ceea ce ar putea demonstra ca in ferma respectiva gripa aviara a fost inexistenta. Cu toate acestea, mii de pasari au fost sacrificate, amenzile au curs garla, iar cinci persoane au ajuns dupa gratii.
Probe dubioase
Scandalul de la platforma avicola de la Codlea a inceput in data de 28 aprilie 2006, cand mai multi pui de curca au murit. Angajatii societatii ce detine ferma au dus probele prelevate de la pasari la DSVBv, care a stabilit ca puii de curca au murit sufocati.
Pasarile au fost ingropate apoi in curtea fermei, asa cum cere legea. Peste putin timp, la aceeasi platforma avicola au inceput sa moara si puii de gaina peste limitele tehnologice normale. Incepand cu data de 8 mai 2006, reprezentantii societatii au dus zilnic probe prelevate din toate fermele de pe platforma la DSVBv. Testele H5N1 au iesit negative, stabilindu-se ca puii au murit de colibaciloza.
Cu toate acestea, la 13 mai 2006 societatea a fost anuntata de la Bucuresti ca exista suspiciuni de gripa aviara la crescatorie. In aceeasi zi au fost efectuate teste care au iesit negative pentru aviara. Probele prelevate au continuat sa fie trimise spre analiza, iar livrarea pasarilor catre exterior a fost sistata.
Situatia ia o turnura ciudata insa in data de 15 mai, atunci cand reprezentantii societatii sunt acuzati ca au ascuns cadavrele de curca, cele din 28 aprilie, pentru ca aveau gripa aviara. Acestea au fost dezgropate, fiind prelevate probe care au fost trimise pentru analiza. DSVBv emite un buletin de analiza care specifica faptul ca probele sunt improprii, deoarece putrezisera. In data de 16 mai toate testele H5N1 continua sa iasa negative la puii vii din ferme. Brusc insa, in data de 24 mai apare gripa aviara dintr-o proba recoltata de la un pui de carne din ferma 5 de pe platforma avicola. Putin ciudat intrucat ferma 5 era exclusiv ferma de nutreturi, astfel ca nu aveau cum sa existe pui acolo. De aceasta data, buletinul de analiza nu a mai fos emis de Directia din Brasov, ci direct de Autoritatea de la Bucuresti. In data de 25 mai, tot Bucurestiul emite un alt buletin de analiza care spune ca s-a gasit gripa aviara si la curcile ingropate cu o luna in urma, adica pe 28 aprilie, la ferma 5. Iata ca, in acelasi lot de pasari moarte, dupa doua examinari care nu au gasit aviara, apare din senin o proba infectata la o pasare, repetam, moarta de o luna.
Reprezentantii societatii care detin platforma avicola de la Codlea sustin ca proba prin care s-a stabilit existenta gripei aviare nu a fost recoltata in prezenta lor, iar buletinul de patogenitate (care stabileste daca germenul genereaza boala) lipseste.
Reluam povestea pe scurt: carantina aviara este instituita in Codlea la data de 13 mai 2006, desi toate testele pentru H5N1 sunt negative. In 24 mai apare un test pozitiv la o ferma care nu avea pasari. Apoi, la 25 mai, apare un buletin pozitiv pentru aviara dintr-o proba pe care nimeni nu stie cine a recoltat-o, de la niste curci moarte si ingropate de o luna, desi cadavrele fusesera testate de doua ori inainte de aceasta data, iar rezultatul fusese negativ. In acest ultim caz, se pune sub semnul intrebarii daca buletinul de analiza postat pe siteul ANSVA nu cumva are la origine o proba falsa.
Beneficii de pe urma psihozei
Criza aviara a reprezentat pentru foarte multi o buna ocazie de a obtine profituri consistente. Una dintre societatile aflate intr-o asemenea situatie este SC Lumi Iasi, firma cu sediul intr-un apartament.
Premierul Tariceanu a cerut, in luna mai, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare pentru Siguranta Alimentelor si Corpului de Control al Guvernului demararea unui control la Ministerul Transportului dupa ce societatea mentionata a primit prin incredintare directa (fara licitatie) contracte de dezinfectie in valoare de peste 150 de miliarde de lei vechi, la nivelul intregii tari. Controlul efectuat a scos la iveala mai multe nereguli, dar si faptul ca SC Lumi a ajuns intr-un timp record, una din cele mai profitabile firme din Iasi. Mai exact, intr-un an profitul societatii a crescut de aproape 40 de ori.
Tot fara licitatie au mai fost selectate alte doua firme (una din Bucuresti si alta din Ploiesti) pentru dezinfectie in mai multe zone din tara. Atribuirea contractelor directe cu o singura sursa a fost motivata prin criza de timp provocata de raspandirea aviarei. Foarte bine au castigat in Romania si firmele importatoare de carne, care au beneficiat, in timpul crizei, de scutiri de taxe vamale. Si sa nu uitam, in aceasta perioada au intrat in Romania celebri pui americani. Din surse sigure putem spune ca doar la mijlocul lunii mai au intrat la Agigea doua nave, una cu 8000 de tone, cealalta cu 16.000 de tone de pui americani.
Pe de alta parte, in vara acestui an publicatia "The Independent" a publicat un articol despre principalii beneficiari de pe urma psihozei mondiale determinata "gripa aviara". Unul dintre acestia este compania Gilead, printre actionarii careia se numara Donald Rumsfeld, fost Secretar al Apararii SUA. Aceasta firma a obtinut profituri consistente din vanzarea medicamentului Tamiflu.
Zeci de milioane de euro tocate degeaba
Romania a trecut oficial prin doua crize ale gripei aviare, in toamna anului 2005 si in primavara lui 2006. Numai in ultimul val de H5N1 au fost izolate 123 de focare, unde au fost eutanasiate 977.000 de pasari de curte. Pana in 7 martie 2006, statul cheltuise 20 de milioane de euro pe gripa aviara. Separat, Ministerul Transporturilor a tocat 22 de milioane de euro, pentru celebrele puncte de dezinfectie unde erau stropite masinile cu o substanta care, spun oficialitatile, omoara virusul. Interesant este faptul ca unii specialisti au atras atentia ca virusul nu este un organism viu, ca atare nu poate fi anihilat de dezinfectanti. Doar bacteriile purtatoare de virus ar putea fi stopate in acest fel. Mai mult, in cursul lunii noiembrie 2006, Romania a ratificat un acord de imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea Proiectului privind combaterea extinderii gripei aviare, imprumut in valoare de 29,6 milioane de euro. Nu se specifica de unde s-ar putea extinde gripa aviara, din moment ce, oficial, ea a fost eradicata in Romania.
20 de zile dupa gratii fara explicatii
Florin Macovei, coproprietarul uneia din firmele implicate in scandal, este una dintre cele cinci persoane care au fost arestate in dosarul "gripa aviara de la Codlea". Acesta intentioneaza sa ceara despagubiri si sa demonstreze in instanta ca nu a fost vorba despre nici o gripa aviara. Macovei a fost retinut timp de 20 de zile, fara explicatii, interogat de doua sau de trei ori pe zi si apoi eliberat brusc. Dosarul lui de cercetare penala pe acest caz a fost uitat acum. Firma sa a cerut despagubirile legale din partea ANSVSA pentru pasarile pe care statul i le-a omorat, dar a fost refuzat pe motiv ca are dosar penal. Dar cum dosarul penal este doar in faza de cercetare, instanta i-a dat castig de cauza, in noiembrie 2006, obligand statul roman la o despagubire de sapte miliarde de lei. Macovei cere insa si rezolvarea dosarului penal in cel mai scurt timp si va solicita dovada existentei gripei aviare la Codlea. In cazul in care nu i se va aduce dovada va cere 1,5 milioane de euro despagubire pentru cele 20 de zile in care a fost privat de libertate. Daca va castiga, va fi interesant de vazut cine va plati pentru toata "criza aviara" din Romania.
Primele focare, la inceputul anilor '90
Epizootia de gripa aviara denumita inca "gripa puiului", "ciuma pasarilor" sau "influenza aviara", care afecteaza in prezent continentul european, se transmite inca greu de la pasari infectate la om, dar face sa planeze amenintarea unei pandemii greu de controlat cu mijloacele actuale de protectie. Gripa aviara este provocata de virusii gripali A/H5, H7, H9, de origine aviara si care sunt reponsabili de pandemii. Virusul epidemiei, H5N1, este un subtip viral care a fost depistat prima data in urma cu mai multe decenii la pasarile salbatice. Primele focare care au afectat pasarile au aparut la inceputul anilor '90 in Europa si Statele Unite ale Americii. In 1997, un baietel care crescuse intr-un centru avicol a murit de o gripa misterioasa in Hong Kong. Inca de la aparitia vestii de gripa aviara, s-a zvonit ca acest virus ar putea omori cateva sute de milioane de oameni. Nu au murit decat cateva zeci de persoane, presupus de gripa aviara. Anual mor in lume cateva sute de mii de oameni din cauza gripei comune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.