De aici provine si insistenta Uniunii Europene privind infiintarea in Romania a unei asa-numite Agentii Nationale de Integritate. In intentia Uniunii Europene, aceasta Agentie ar urma sa controleze averile demnitarilor.
In ce priveste conceptul
De aici provine si insistenta Uniunii Europene privind infiintarea in Romania a unei asa-numite Agentii Nationale de Integritate. In intentia Uniunii Europene, aceasta Agentie ar urma sa controleze averile demnitarilor.
In ce priveste conceptul Agentiei, trebuie spus ca el ar face aproape imposibila imbogatirea din avutul obstesc. Cu prilejul trecerii acestui proiect de lege prin Parlament, s-a putut vedea, din reactiile parlamentarilor si partidelor, cine se teme cel mai mult de o inchidere a robinetelor prin care banii obstesti se scurg. Inca de la inceputul lui septembrie, Comisia juridica a Camerei s-a pus de-a curmezisul, cu exceptia membrilor ei apartinand PNL si PSD, care au sustinut noua lege. Din lege a controlului averilor demnitarilor, proiectul a devenit legea privind declaratiile lor de avere. In felul acesta, cei care fac declaratii de avere corecte nu mai sunt pasibili de sanctiune, chiar daca averea e dobandita contrariu legii.
A fost clar ca in Parlament se formase o majoritate opusa controlului averilor. Este ceea ce Comisia Europeana refuza sa admita, insa, amenintand cu amanarea admiterii Romaniei in UE. In fata acestei perspective care ar fi compromis intregul establishment de la Bucuresti, presedintele Basescu nu putea ramane indiferent. El a cerut parlamentarilor, la sedinta solemna consacrata aderarii la UE, sa respecte cerintele Uniunii; altfel spus, sa puna interesul general inaintea celui personal, fiind hotarat, in cazul contrar, sa intoarca legea la Parlament.
Alta piedica pusa de parlamentari in calea controlului averilor dobandite ilicit este existenta unei diferente de minimum 10.000 euro intre averea declarata si cea reala. In plus, deputatii au introdus si necesitatea probarii de catre reclamant - cerinta pe care cetateanul obisnuit cu greu o poate satisface, din motive tehnice, prin urmare, o masura de descurajare a eventualilor denuntatori...
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs s-a declarat, totusi, optimist in legatura cu adoptarea legii, fara a da amanunte.
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat recent ca, daca ANI nu respecta standardele UE, Romaniei i-ar putea fi impusa clauza de salvgardare, adica o amanare a aderarii.
Cu alte cuvinte, mafia celor care vor sa se imbogateasca in continuare, fara a da socoteala justitiei, se afla intr-o situatie dificila... Cu atat mai bine pentru oamenii cinstiti...n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.