Soferii care circula cu viteza mai mare de 30 km pe ora in localitatile afectate de iarna risca sa fie amendati.

Ministerul Mediului a trimis o atentionare meteo autoritatilor locale din judetele Vrancea, Buzau, Braila, Galati si Tulcea. In aceste zone sint prognozate, pentru azi, precipitatii abundente sub forma de ploaie si lapovita. ĄDe azi, ploile vor lua locul ninsorii", a declarat Mihai Timu, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie. Potrivit Centrului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, cantitatile de precipitatii cazute vor putea atinge 50 de litri/metru patrat.

Drumuri nationale blocate

Cinci drumuri nationale blocate, orase acoperite cu straturi de zapada de 15 si 30 de centimetri si zeci de accidente rutiere, asa arata Romania dupa prima ninsoare pe arii extinse din acest an. ĄCirculatia pe DN 67C, DN 67D, DN 73 si DN 7 este blocata. Totodata, pe DN1 recomandam sa circule doar cei care se afla in caz de necesitate", a declarat Viorel Nemes, directorul adjunct al Inspectoratului national pentru situatii de urgenta.

Politistii le recomanda soferilor sa-si pastreze calmul, sa circule cu viteza redusa si sa mentina distanta corespunzatoare intre automobile. Autoritatile mai recomanda celor care vor sa plece la drum sa-si ia in portbagaj o lopata, sacul de nisip si o patura.

Capcane pentru soferii bucuresteni

In Capitala exista citeva artere care in sezonul rece se transforma in adevarate capcane pentru soferi, intrucit de-a lungul lor exista in permanenta pericolul deraparii. Potrivit Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, Bulevardul Aviatorilor si Piata Charles de Gaulle sint doua dintre zonele care trebuie traversate cu prudenta, acestea fiind pavate cu piatra cubica. De asemenea, in sezonul rece, pe soseaua Fundeni, pe Strada Ion Ionescu de la Brad, Strada Doctor Constantin Istrati, Strada Stirbei Voda, intre Luterana si Calea Victoriei, se formeaza adesea polei. La fel se intimpla si pe Strada Doctor Rainer, pe Strada Izvor si in zona Pasajului Baneasa, pe Splaiul Independentei si pe Splaiul Unirii.

ĄPotrivit noului Cod rutier, in conditiile unui carosabil acoperit de polei, gheata, zapada batatorita, mizga ori pe piatra cubica umeda, soferii sint obligati sa circule cu o viteza mai mica de 30 de kilometri pe ora in localitate si de cel mult 50 de kilometri in afara. Cei care nu respecta aceste prevederi risca sase sau opt puncte amenda, adica o sanctiune contraventionala de minimum 117 lei", ne-a explicat Dumitru Jianu, directorul Politiei Rutiere. In Capitala au avut loc ieri 70 de accidente rutiere soldate cu avarii ale autoturismelor si trei accidente in urma carora trei persoane au suferit leziuni minore.

Bilantul primei zapezi * Peste 200 de localitati au ramas fara curent, din cauza ninsorilor abundente.

* Stratul de zapada in municipiul Sibiu a depasit ieri 30 de centimetri.

* Traficul pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost restrictionat, iar porturile maritime Constanta Sud Agigea si Midia au fost inchise, din cauza vintului puternic.

* Peste 40 de turisti, dintre care 14 copii, au ramas blocati intr-o cabana din localitatea Santa, la 5 kilometri de Paltinis.