Mozart redescoperit
O partitura a lui Mozart, necunoscuta pana in prezent, a fost descoperita la Salzburg de curand, transmite APF citat de Mediafax. Din studiile efectuate pana acum rezulta ca partitura ar fi fost compusa pe cand Mozart avea intre sase si zece ani. Facsimilul partiturii va fi prezentat publicului in aceasta dimineata la palatul din orasul natal al lui Mozart, unde va fi interpretata la clavecin de muzicianul Florian Birsak. Partitura a fost descoperita dupa ce serviciile arhiepiscopului de Salzburg au primit, in urma cu ceva timp, propunerea de a achizitiona opere anonime "pentru clape", inclusiv o partitura "Allegro di Wolfgango Mozart". (M.A.)
"Sunt un satmarean european?"
Interpretul, compozitorul si artistul multimedia Mircea Florian se afla din nou in orasul natal, al carui cetatean de onoare este, Satu-Mare. Cu ocazia festivitatilor prilejuite de integrarea Romaniei in Comunitatea Europeana vor avea loc o serie de manifestari artistice; punctul culminant - trecerea dintr-un an in altul - va fi marcat printr-un un moment special numit "Intram si suntem impreuna". Mircea Florian a conceput acest spectacol multimedia - un conglomerat care contine o piesa muzicala scrisa special pentru aceasta ocazie, un "graphic laser-show" si o reprezentatie pirotehnica sincrona. In cadrul concertelor programate in jurul Revelionului Integrarii, cand mari artisti, romani si straini, din genuri foarte diferite vor urca pe scena in aer liber din centrul orasului, Mircea Florian va interpreta cateva din cantecele sale. Manifestarile sunt organizate de Primaria Municipiului Satu-Mare, Consiliul Local Satu-Mare si de Casa de Cultura "G. M. Zamfirescu" din localitate. (L.I.)
Noaptea concertelor la HBO
In acest an, legendara trupa britanica Depeche Mode (foto) a sustinut un turneu mondial - "Touring the Angel" -, ce nu a ratat nici un colt de lume. Intre timp, turneul s-a incheiat, dar HBO (31 decembrie, orele 22.00) le ofera iubitorilor de muzica concertul sustinut de Dave Gahan, Martin Gore si Andrew Fletcher pe 18 februarie, pe stadionul Forum din Milano. Desi turneul a fost ocazionat de lansarea albumului "Playing the Angel", play-list-ul de aproape o ora si 40 de minute a fost compus, in parte egala, din noutati ("A Pain that I'm Used to", "John the Revelator", "I Want it All", "Precious", "Suffer Well") si din arhicunoscutele hituri ale anilor '80-'90 ("A Question of Time", "I Feel You", "World in My Eyes", "Personal Jesus" sau "Enjoy The Silence"). Aproximativ la orele 23.00 urmeaza, tot la HBO si tot pe 31 decembrie, concertul Coldplay, trupa britanica formata, in 1998, la initiativa lui Chris Martin. Pentru varianta live, HBO a pregatit concertul de la Toronto (martie 2006), filmat in HD cu 20 de camere si centrat pe promovarea albumului "X&Y. Muzica"! (L.D.)