Cu putin timp inainte de a pleca din Bucuresti, Simona Vrabiescu-Kleckner mi-a spus ca de-abia asteapta sa ajunga Acasa! "La fel ii zic sotului meu, cand suntem la New York, ca acum astept sa ajung Acasa, adica in Bucuresti si Craiova, unde ne este v
Cu putin timp inainte de a pleca din Bucuresti, Simona Vrabiescu-Kleckner mi-a spus ca de-abia asteapta sa ajunga Acasa! "La fel ii zic sotului meu, cand suntem la New York, ca acum astept sa ajung Acasa, adica in Bucuresti si Craiova, unde ne este vatra si sunt ingropati parintii". Aceasta destainuire o facea in seara de dupa fastuoasa lansare a cartii sale "Din exil - lobby in SUA pentru Romania" (vezi ZIUA, 19.09.2006).
Aparuta in Editura ZIUA, remarcabila lucrare, unica in felul ei, avea sa fie prezentata cititorilor romani si americani, la sfarsitul lunii noiembrie a.c., intr-un cadru festiv, in sala de receptii a Consulatului nostru din New York. In prezenta unor personalitati ale vietii cultural-artistice si politice din metropola si a reprezentantilor comunitatii romanilor, si-au exprimat opiniile asupra cartii si autoarei-copresedinta a Comitetului ACORD (Ad Hoc Comittee for the Organisation of Romanian Democracy), Pietro Lucian Pavoni, Consul General al Romaniei la N.Y., scriitorii Dumitru Radu Popa si Gabriel Plesea.
Relatand despre acest eveniment, saptamanalul "New York Magazine", una dintre cele mai prestigioase publicatii romanesti din America, a publicat in ultimul sau numar (29.11.2006) amplul articol "O noua carte a Simonei Vrabiescu-Kleckner" (dupa "O marturie provocata") semnat de Gabriel Plesea. Demonstrand o cunoastere in profunzime a realitatilor exilului romanesc, dar si al celor de Acasa, semnatarul remarca faptul ca lectura volumului i-a dezvaluit "lucruri despre care nu as fi stiut altfel", deoarece principala misiune a ACORD-ului era informarea marimilor de la Casa Alba si din Congresul American, despre ce se intampla in tara condusa de neocomunistii lui Ion Iliescu, dar si despre situatia din Basarabia si Bucovina de Nord, teritorii romanesti rapite de sovietici. Actiunile acestui Comitet se inregistrau cu rigoare in cancelariile americane, presedintii si congresmenii, din perioada 1990-1998, carora li se trimisesera scrisori si texte documentare, raspunzand cu promptitudine; de cele mai multe ori, raspunsurile demonstrau ca lobby-ul facut de ACORD si-a atins tinta, intr-o epoca in care salvgardarea prestigiului romanesc in lume era obligatorie pentru adevaratii patrioti din exil/diaspora/emigratie.
Dupa primirea revistei, ieri am avut o convorbire telefonica cu Mona Kleckner. Felicitand-o pentru succesul lansarii de la Consulat, am intrebat-o ce actiuni a mai intreprins, pentru promovarea cartii sale. Asa am aflat ca a trimis-o (si a primit raspuns!) Fundatiei Hoover, sectia romana, si mai multor universitati interesate de Romania, precum si Bibliotecii Academiei Romane. Daca-i vorba de lobby, am sugerat eu, cu gandul la conducerea Editurii ZIUA, ar trebui ca aceasta lucrare sa ajunga in mainile cat mai multor politicieni si parlamentari romani, care, printre altele, ar afla, pe de o parte, cum s-a ajuns peste Ocean la cunoasterea realitatilor postdecembriste din tara noastra, iar pe de alta, sa invete cum sa ia in seama, sa rezolve si sa raspunda scrisorilor, opiniilor si solicitarilor primite de la cetateni/alegatori. In spiritul adevaratei democratii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.