Fostul deputat PRM si PSD si lider al revolutionarilor brasoveni Dorin Lazar Maior a fost retinut ieri de procurorii DNA pentru trei infractiuni de santaj.

Dorin Lazar Maior, presedintele Consiliului National al Uniunii Nationale a Organizatiilor Revolutionare din Decembrie 1989 (UNORD ’89) si al Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasilor Eroilor din Decembrie 1989, impreuna cu un alt fost peremist, Ovidiu Tition, cu antecedente penale, ar fi santajat mai multe persoane de la care au incercat sa obtina 300.000 de euro pentru a nu le denunta.

Potrivit procurorilor, Maior si Tition „au fost prinsi in flagrant delict miercuri, cu ocazia savirsirii unei infractiuni de santaj, iar joi au fost retinuti pentru savirsirea a trei infractiuni de santaj". Cei doi au fost dusi de procurori ieri in fata instantei Judecatoriei Brasov, cu propunerea de arestare preventiva.

Amenintari

Din probele administrate de procurorii de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov a rezultat ca cei doi au exercitat in cursul lunilor noiembrie-decembrie 2006 mai multe actiuni de intimidare fizica si psihica, inclusiv „amenintari cu darea in vileag a unor fapte reale", asupra a doi administratori de societati comerciale si a unui director de banca.

Proprietarul firmei BUT SRL, Cristian Butum, unul dintre cei santajati, a refuzat sa raspunda oricaror intrebari. Cel de-al doilea om de afaceri brasovean santajat, Iulian Doftoreanu, a declarat ca „a fost un jaf la drumul mare, dar cu acte. Din creditul pe care l-am facut la banca pentru dezvoltarea firmei, cei doi (Maior si Tition - n.r.) au vrut sa le alimentez conturile cu aproximativ zece miliarde de lei vechi. Asta in conditiile in care ei aveau datorii mai mari la mine".

Credite

Conform unor surse judiciare, santajul consta in faptul ca fostul deputat si acolitul sau detineau informatii privind unele nereguli in operatiunile comerciale ale celor doi oameni de afaceri. In schimbul tacerii, ei ar fi pretins denuntatorilor sa vireze un milion RON (aproximativ 300.000 de euro) in conturile propriilor firme. Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise cu ajutorul Florinei Aprofirei, administratorul firmelor lui Maior.

Imprumuturile celor doua firme ar fi provenit de la filiala brasoveana a Romexterra Bank. Contactat telefonic, directorul bancii a refuzat orice declaratie despre caz.