SRI si SIE au anuntat ieri ca au finalizat predarea dosarelor fostei Securitati catre CNSAS. Peste o suta de mii ramin oficial sub obroc.

1.587.831 de dosare, cu 1.930.062 de volume, reprezentind 18.000 de metri liniari de arhiva. Acestea sint cifrele finale corespunzatoare transferului de arhiva de la SRI la CNSAS, comunicate ieri de cea dintii institutie. In ce priveste cartotecile, SRI a predat circa 1,4 milioane de fise de evidenta. Dosarele provin atit din arhiva centrala a SRI, cit si din cele 40 de arhive judetene. „In scopul consultarii si regasirii cu operativitate de catre Consiliu a dosarelor si fiselor predate, SRI a pus la dispozitia acestei institutii si evidenta electronica aferenta dosarelor predate", se spune intr-un comunicat al SRI, in care se mai mentioneaza ca 75.000 de dosare de contraspionaj si terorism nu au fost predate, urmind ca CNSAS sa aiba acces la ele prin comisia mixta.

200.000 de dosare lipsa

Anuntul finalizarii predarii nu a stirnit satisfactie in CNSAS, ci dimpotriva. Numarul mare de dosare care au ramas clasificate, precum si predarea unei evidente informatizate facute de SRI au stirnit nemultumirea celor din institutie, care cred ca de acum le va fi foarte greu sa mai obtina ceva de la SRI. „Una este sa indeplinesti formal niste obligatii la cel mai inalt nivel si alta este sa incerci sa afli adevarul", a declarat Ticu Dumitrescu, unul dintre membrii Colegiului, invocind documentul emis in 1993 de SRI catre Comisia de abuzuri a Senatului, potrivit caruia existau 1,9 milioane de dosare. Peste 200.000 ies, asadar, lipsa.

Ticu Dumitrescu s-a mai aratat sceptic si in ce priveste cartotecile, caci printre cele predate pina in vara multe aveau informatii sterse.

„Se vorbeste doar de cartotecile manuale, insa evidentele electronice nu s-au primit niciodata. Se incearca confuzionarea spunindu-se ca s-au predat, insa de fapt ceea ce exista la noi e doar un inventar al dosarelor predate", a mai spus Ticu Dumitrescu, reamintind si faptul ca multe dosare sint incomplete. „Sint intrebari foarte grave la care nu exista inca raspuns: cine si cind a umblat in ele?".

SIE si-a mai pastrat 27.000 de dosare Si SIE a anuntat ieri ca a finalizat predarea dosarelor catre CNSAS, fara a preciza cifre. Potrivit unui interviu acordat de Claudiu Saftoiu, seful SIE, „Evenimentului zilei" si publicat ieri, SIE a predat 18.707 dosare la CNSAS, reprezentind 27.047 fise pentru 23.515 persoane. Alte 64 de dosare au fost predate in copie electronica si 550 evaluate de o comisie mixta. Tinind cont insa ca numarul total de dosare ale fostei Securitati detinut de SIE este de 47.024, rezulta ca circa 27.000 vor ramine in arhiva SIE.