In perioada de dupa Anul Nou se asteapta ca multi turisti sa mearga in statiunile de schi.

Lipsa zapezii din aceasta perioada a facut ca multi turisti sa renunte la rezervarile facute in statiunile montane din tara si din strainatate. Operatorii se asteapta insa ca dupa Revelion sa apara zapada si, o data cu scaderea preturilor pentru serviciile de cazare si masa din statiuni, comparativ cu perioada sarbatorilor de iarna, sa creasca cererea pe acest segment. Se asteapta ca pentru statiunile din Romania, Austria si Bulgaria cererea sa fie mare.

Oferta autohtona

Cele mai cautate statiuni din Romania sint Poiana Brasov, Predeal si Sinaia. In Poiana Brasov, pretul pentru o noapte de cazare intr-un hotel de trei stele va fi, dupa sarbatori, de 37 de euro, iar de la sfirsitul lunii ianuarie va scadea chiar si pina la 25 de euro. In Predeal, la un hotel de trei stele, o persoana va plati dupa Revelion pina la 30-32 de euro/noapte. In Sinaia, dupa Revelion, pretul pentru un loc intr-un hotel de trei stele va fi de 26 de euro.

Pirtia de est

In statiuni din Slovacia, in luna ianuarie, intr-un hotel de patru stele, pretul ajunge la peste 50 de euro. Bulgaria devine tot mai populara pe acest segment, iar preturile practicate in statiunile bulgaresti constituie una dintre cauze. Astfel, in Bansko, la un hotel de trei stele, pretul va fi de 17-19 euro/noapte, in vreme ce la un hotel de patru stele urca pina la 45-50 de euro.

Varianta populara

Austria ramine destinatia preferata a romanilor care merg la schi. Aici se observa cel mai bine scaderea preturilor, imediat dupa Revelion. Cei care aleg Kaprun vor achita 581 de euro in perioada Revelionului, si 486 de euro, in celelalte perioade. Cei care vor sa mearga cu masina personala pot opta pentru o pensiune in Zell am See, unde pretul este intre 46 si 65 de euro, in functie de perioada in care se merge. Cei care au fost deja in Austria si vor sa incerce alte pirtii pot alege Elvetia. Vor plati intre 380 si 700 de euro de persoana pentru o saptamina in statiuni cunoscute, precum Saint Moritz, Davos sau Crans Montana. Italia este ceva mai ieftina. Preturile pentru o vacanta de o saptamina pornesc de la 350 de euro de persoana. In aceste cazuri, turistii trebuie sa-si asigure singuri transportul, ca, de altfel, catre majoritatea destinatiilor de schi.