Romanii si bulgarii vor putea sa inregistreze nume de domenii de Internet .eu, ca toti ceilalti cetateni ai Uniunii, dupa 1 ianuarie, la preturi mai mici decit cele nationale.

Inregistrarea numelor de domenii va fi posibila de la miezul noptii de 31 decembrie, a anuntat centrul de presa al European Registry of Internet Domain Names (EURid), citat de agentia bulgara Novinite. Rezidentii Romaniei si Bulgariei au deja posibilitatea de a contacta o firma acreditata, cerindu-i acesteia sa inregistreze un nume de domeniu pe numele lor imediat ce acest lucru devine posibil. In cazul in care EURid va regasi nume de domenii inregistrate de romani sau bulgari inainte de 1 ianuarie 2007 (inainte de a dobindi calitatea de cetateni UE, care ii face eligibili pentru inregistrarea de domenii), numele respective vor fi revocate, iar cei care le inregistrasera vor fi informati prin e-mail.

Preturi prin Europa

In Romania, pretul pentru inregistrarea unui nume de domeniu .ro costa 59 de euro. In schimb, pretul unui domeniu .eu va costa 18 euro, conform site-ului EURid. In Europa, „campioni" la pret sint, in prezent, cetatenii Republicii Moldova, care pot inregistra un nume de domeniu .md cu 199 de euro. Tari precum Norvegia sau Rusia tin si ele la pret, cerind 149 de euro, respectiv 89 de euro pentru un nume de domeniu. In schimb, pe englezi sau pe germani un astfel de serviciu ii costa doar noua euro.

In privinta numarului de nume inregistrate, Germania conduce lejer in top cu peste 10 milioane de nume de domenii .de inregistrate. Pe urmatoarele locuri se afla Marea Britanie, cu 5,2 milioane (.uk), si Uniunea Europeana, cu putin peste doua milioane de nume de domenii .eu.

In Romania ne apropiem de circa 100.000 de nume de domenii alocate, dintre care aproximativ 40% inactive, ne-a precizat Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP) din Romania, care considera ca, „din acest punct de vedere, sintem ramasi mult in urma". In privinta numarului de nume de domenii inregistrate, ne putem compara doar cu Portugalia (.pt) care detine aproape 99.000 de nume.

Inca nu se stie unde

Gheorghe Serban ne-a mai declarat ca nu se stie inca unde se vor putea inregistra numele de domenii .eu.

„Inregistrarea se va putea face direct la EURid, la RNC (Romanian National R&D Computer Network – n.r.) sau la orice agent de inregistrare dintre cei care vor aparea in curind in tara noastra. Deocamdata va fi o mica problema, pina se stabilesc canalele de comunicare si agentii care vor face inregistrari. Va fi putina confuzie, ca la orice inceput", a spus Serban.

Directorul executiv ANISP crede ca vor inregistra domenii .eu persoanele fizice sau juridice care vor dori „sa aiba vizibilitate europeana, sa fie perceputi ca o astfel de entitate".

„E o chestie noua nu numai pentru noi, ci si pentru Europa. Inregistrarea a pornit, oficial, in urma cu un an. Si la noi va fi o oarecare inghesuiala la inceput, dar nu ma astept la ceva spectaculos. Oricum, vom continua sa inregistram nume de domenii .ro", a declarat Gheorghe Serban.

Si in UE se sta la coada Inregistrarea domeniilor .eu a avut loc in doua etape. In prima, intre 7 decembrie 2005 si 7 aprilie 2006, numele domeniilor au fost disponibile posesorilor care aveau aceste nume inregistrate inainte de 7 decembrie. In a doua etapa, incepind de pe 7 aprilie, peste 700.000 de europeni s-au inghesuit sa-si inregistreze numele dorit in patru ore de la deschiderea oficiala a accesului public. La 9 mai, numarul total de domenii active .eu era de 1.688.425, iar recordul de viteza al inregistrarilor de pina in prezent a fost de 76 de nume pe secunda.