Iar s-au sters datorii ale societatilor de stat. Daca nu va fi ultima iertaciune, romanii au toate motivele sa dea jos Guvernul, pentru simplul motiv ca va tolera cu buna stiinta hotia.

Saptamina trecuta, Guvernul a mai facut un cadou
Iar s-au sters datorii ale societatilor de stat. Daca nu va fi ultima iertaciune, romanii au toate motivele sa dea jos Guvernul, pentru simplul motiv ca va tolera cu buna stiinta hotia.

Saptamina trecuta, Guvernul a mai facut un cadou economiei de stat. Spiritul Craciunului s-a pogorit asupra Palatului Victoria si datoriile catre bugetul de stat de la 34 de companii au fost sterse cu buretele.

Din declaratiile oficialilor guvernamentali ar fi vorba de un mizilic de vreo 800 de milioane de euro, datorii acumulate pina la sfirsitul anului trecut. Beneficiarii sint aceiasi cu care ne-am obisnuit - producatorii si distribuitorii de energie, minerii si ceferistii. La cum stau datele bugetare in acest an, am putea spune ca nu e o paguba astronomica - oricum statul n-a fost in stare sa cheltuiasca toti banii pe care i-a strins din taxe. Problema care se pune e daca asta e ultima pomana sau nu.

In principiu, motivatia Guvernului e corecta - ani buni preturile practicate in sistemul energetic au fost mai mici decit costurile, iar societatile au acumulat pierderi si, implicit, datorii. Datorii cu care nu era bine sa intram in UE, pentru ca nu prea se mai puteau sterge, datorii care erau doar pe hirtie, pentru ca oricum nu se mai plateau.

Insa nu este singurul argument - sa ne aducem aminte ca energia a fost unul dintre cele mai capusate sectoare din ultimii ani: daca ne referim doar la achizitiile de combustibili, la vilele stabilor platite din banii companiilor miniere sau la vinzarile de electricitate catre prieteni mai mult sau mai putin politici. Banii care trebuiau sa intre in bugetul statului au luat calea altor buzunare.

Ar cam trebui sa fie insa ultima scutire, asta daca statul roman, care se va vedea european cu acte in regula, nu va mai tolera furtul din fabricile sale. Asta pentru ca din acest an populatia plateste preturi corecte inclusiv la caldura, adica preturile sint suficient de mari incit sa acopere costurile. Deci pierderile care sa genereze neplata darilor catre stat nu mai trebuie cautate aici. Ele vor fi legate strict fie de incapacitatea directorilor de a administra companiile, fie de capacitatea lor de a semna contracte paguboase pentru societati sau avantajoase pentru prietenii lor. Iar daca prin cine stie ce artificiu tehnic Bruxelles-ul va mai da voie Guvernului sa stearga datorii din aceasta zona, Guvernul merita toate injuraturile contribuabililor romani in cazul in care va mai face asta.

Imi aduc aminte ce rumoare a stirnit stirea ca Bodu a vindut garile CFR-ului ca sa mai recupereze din datorii. De la 1 ianuarie 2007, pentru fiecare leu nou inregistrat ca datorie restanta in sistemul energetic, Bodu ar trebui lasat sa vinda masinile directorilor, casele directorilor, mobila directorilor etc., pe baza unei logici simple: sistemul e facut sa nu mai genereze pierderi, iar daca ele apar, sint strict rezultatul hotiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.