Proprietarii de animale de companie protesteaza pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii Publice impotriva unei propuneri legislative potrivit careia stapinii de animale au nevoie de acordul asociatiei de proprietari ca sa isi creasca animalele
Proprietarii de animale de companie protesteaza pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii Publice impotriva unei propuneri legislative potrivit careia stapinii de animale au nevoie de acordul asociatiei de proprietari ca sa isi creasca animalele.

Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) solicita pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii o dezbatere publica impreuna cu ONG-urile de profil asupra articolului din propunerea legislativa potrivit caruia in imobilele cu mai multe apartamente, cresterea animalelor de companie se face doar cu acordul asociatiei de locatari/ proprietari, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Gnath Elena, proprietara unui ciine in virsta de 10 ani, se intreaba daca, in cazul in care nu se afla in relatii bune cu vecinii, si nu va obtine autorizatia pentru cresterea ciinelui, va fi nevoita sa-si eutanasieze patrupedul.

Oana Mitulache invoca dreptul la viata privata atunci cind se revolta impotriva acestei prevederi din propunerea legislativa. Proprietara a unor pisici cu carnet de sanatate, vaccinate si deparazitate, Oana Mitulache atrage atentia si asupra faptului ca aceasta prevedere din lege ar putea duce la cresterea numarului de animale abandonate care ar putea ajunge in strada daca stapinii nu obtin acordul asociatiilor de proprietari. "De ce ar trebui sa-mi intreb vecinii daca am voie sa tin pisicile in casa? Cum era cu dreptul la viata intima, familiala si privata?" se intreaba Oana Mitulache. "Mai bine s-ar ocupa de ciinii vagabonzi, de maldarele de gunoi care troneaza in mijlocul orasului, de cei care au ciini cu potential agresiv si nu au nici macar lesa", a recomandat aceasta, celor care au elaborat legea.

Vasile Barbu comenteaza pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii ca nicio lege europeana nu face referire la consultarea vecinilor asupra a ceea ce se intampla intr-o proprietate particulara. Aurel Chirila crede ca articolul contestat din propunerea legislativa nu va solutiona problemele care tin de igiena. "Ce ne facem cu gindacii si tintarii de la mama natura sau alte lighioane, caci acestia reprezinta focare de infectie", se intreaba Vasile Barbu, proprietar al unor pesti de acvariu.

Monica Ionescu considera ca nu este nevoie de aprobarea asociatiei de proprietari, atita timp cit animalele au carnet de sanatate si traiesc in conditii igienice. In plus, Monica Ionescu atrage atentia asupra situatiilor in care animalele de companie sunt dresate pentru a suplini anumite infirmitati ale unor persoane si situatia grava care s-ar produce in cazul in care stapinii nu vor obtine acordul asociatiei de proprietari.

Stapina unui motan castrat in virsta de noua ani, a mers chiar mai departe si a amenintat pe pagina de internet a MSP ca este dispusa sa dea in judecata ministerul, pentru ca in opinia ei, ii sunt incalcate drepturile.

Cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban ar putea fi interzisa pe viitor asa cum prevede o propunere legislativa care se refera la normele de igiena in mediul de viata al populatiei, propunere elaborata de Ministerului Sanatatii Publice.

Potrivit propunerii legislative aflata in dezbatere publica, se interzice cresterea pasarilor si a animalelor in mediul urban. Mai mult, in imobilele cu mai multe apartamente cresterea animalelor de companie se face doar cu acordul asociatiei de locatari sau proprietari, in conformitate cu legislatia in vigoare.

In mediul rural, unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr- un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete (porcine, bovine, cabaline si/sau ovine) si cel mult 50 de pasari se vor amplasa la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si nu trebuie sa produca poluarea mediului si nici risc pentru sanatatea vecinilor. De asemenea, adaposturile pentru animale trebuie sa respecte conditiile de biosecuritate, precizeaza propunerea legislativa (NEWSIN)

(Aparut doar in editia online)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.