Procurorul general a promovat un recurs in interesul legii prin care cere Curtii Supreme sa ia o decizie unitara si obligatorie privind procesele in care au comparut avocati ai Baroului Constitutional.

Scandalul existentei a doua structuri paralele de exercitare a profesiei de avocat a determinat, in urma cu doua luni, declansarea „grevei" avocatilor traditionali. Presata de eventualitatea blocarii proceselor in care asistenta juridica era obligatorie, procurorul general, Laura Codruta Kövesi, promitea reprezentantilor avocatilor clasici promovarea in cel mai scurt timp a unui recurs in interesul legii referitor la dreptul de exercitare a profesiei de avocat.

Lovitura de gratie

Acum citeva zile, Kövesi si-a respectat promisiunea. Recursul in interesul legii a fost promovat de procurorul general la jumatatea lunii decembrie, Kövesi afirmind in cuprinsul acestuia ca „asistenta juridica acordata de o persoana care nu a dobindit calitatea de avocat in conditiile Legii 51/1995 echivaleaza cu lipsa aparatorului si atrage nulitatea absoluta a actului procesual". Procurorul general a solicitat instantei supreme unificarea jurisprudentei actuale, in care se identifica doua curente, existente in functie de optiunile instantelor. Astfel, unele instante din Romania au acceptat prezenta la bara a avocatilor din Baroul Constitutional, iar altele nu.

Textul recursului in interesul legii a mai invocat prevederi ale Legii 51/1995, care specifica faptul ca „s-a interzis expres functionarea de barouri in afara Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, fiind declarate nule de drept actele de constituire si inregistrare ale acestora".

Arestari revocate

Presedintele UNBR, avocatul Calin Zamfirescu, a explicat care ar putea fi efectele acestei „nulitati absolute": „Ceea ce este nul nu produce efecte. Prin urmare, orice act care a fost incheiat de un astfel de «avocat» va fi nul. Ca sa intelegeti exact despre ce este vorba, ginditi-va ca toate mandatele de arestare preventiva ori punerile in libertate vor fi revocate".

Pompiliu Bota, intemeietorul controversatului Barou Constitutional, nu avea cunostinta despre recentul demers al procurorului general. El a spus ca, aparent cel putin, recursul lui Kövesi nu face o referire exacta la una dintre organizatiile care urmeaza sa fie declarate ca fiind in afara legii si ca „normal ar fi ca vechile barouri sa se inchida".