Dupa aproape cinci ore de discutii tensionate, conducerea PNL nu a reusit ieri sa finalizeze proiectul noului statut al partidului.

Marul discordiei il reprezinta modalitatea de alegere a vicepresedintilor partidului si a componentei viitorului Birou Politic. Sint propuse doua variante. Prima prevede ca fiecare regiune de dezvoltare economica sa primeasca cite trei locuri - un vicepresedinte si doi membri - psi are cei mai multi adepti, inclusiv presedintele Tariceanu. Cea de-a doua, sustinuta de Ludovic Orban, Crin Antonescu si Victor Paul Dobre, nu conditioneaza ocuparea posturilor de conducere de o apartenenta regionala.

„Daca se va merge pe prima varianta, atunci votul nominal pentru alegerea conducerii nu va fi mult diferit de votul pe lista", declara inainte de sedinta de ieri Ludovic Orban, el aratind ca, in sistemul cu „euroregiuni", o serie de „liberali de valoare ar putea ramine pe dinafara". Calin Popescu Tariceanu sustine ca prima varianta asigura „o mai buna reprezentare a teritoriului" in conducerea centrala.

8 sau 12 vicepresedinti

Desi o decizie finala va fi luata miine, se pare ca varianta alegerilor pe regiuni va obtine cistig de cauza. Surse din partid, citate de agentia NewsIn, sustin ca jocurile „ar fi deja facute", iar Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia ar fi „siguri" pe posturile de vicepresedinti. Tot miine se va decide daca PNL va avea 8 sau 12 vicepresedinti, precum si alte detalii juridice ale statutului.