A venit vremea topurilor. Totul se cuantifica pe podium sau in afara lui. Cutez sa va propun si podiumul personal: are sapte trepte si, dupa gustul meu, spala relele si aduna bunele dintr-un 2006 debordind de farmec, nebunie curata, victorii si catastrofe!

1 OMUL DEPLIN AL ANULUI: Andrei Plesu. Pentru ca el este Maestrul vremurilor noastre. Nimeni nu se inalta mai presus de el, ca invatatura, distinctie, stil, detasare eleganta de futilitatile tranzitiei, dar si gurmanderie rafinata in degustarea splendorilor nebanuite ale lumii contemporane. Plesu insufleteste si improspateaza spiritul oricui cu credintele sale transmise fara ostentatie, cu umorul lui sanatos, cu paradoxurile lui spumoase, cu reducerea la o simplitate agreabila a ceea ce parea un labirint fara iesire. A sfintit locurile pe unde a fost. E un om frumos. Acea frumusete care incape si rezuma intregul rest. O parafraza pe graiul mirenilor: pentru adevaratul Domn al societatii romanesti - tot respectul!

2. OMUL POLITIC AL ANULUI: Traian Basescu. Am scris foarte aspru despre el in ultimii doi ani. M-a dezamagit in foarte multe privinte. A stat la masa si cu minciuna, si cu adevarul. Pe de alta parte, as fi ipocrit daca n-as recunoaste ca Basescu a avut, si in 2006, un fel al sau abrupt si taios de a fi prin care a limpezit multe ape tulburi. Basescu domina scena politica. Adversarii sai daca ajung pina la genunchiul broastei. Joaca si in operete pentru vulg, dar si in spectacole Ąclasice". Omniprezent, hiperactiv, Basescu este omul reactiilor bruste, care stie sa puna piciorul in prag si arata o neinfricare ce desparte spontan neghina de secara. E iubit si temut pentru ca intr-o Romanie confuza si lenesa Basescu inseamna prin excelenta politicianul care actioneaza.

3. EVENIMENTUL ANULUI: aderarea la Uniunea Europeana, oficiala peste citeva zile. Pentru unii muma, pentru altii ciuma, UE va produce o selectie naturala in Romania. Unii vor intra in lupta, altii vor abandona competitia. Unii vor deveni prosperi, altii vor ramine saraci. Mai devreme sau mai tirziu, cu totii vor afla ca universul in care am intrat va fi unul al bunelor intentii, al civilizatiei si al democratiei.

4. PRIMEJDIA ANULUI: Gigi Becali si C.V. Tudor. Sint democratii cavernelor. Nu se ascund, urla, dau cu pumnul in masa, reincarneaza fantomele cele mai periculoase ale totalitarismului secolului trecut. Zamisliri ale unei istorii tribale, chinuiesc, hartuiesc, incita la violenta, molesteaza.

5. DEZAMAGIREA ANULUI: turnatorii la Securitate. Pe cei mai multi nu i-as fi banuit. Nu credeam ca sub mastile inocentei se pot ascunde atitea chipuri roase pina la os de vitriolul minciunii si al lasitatii.

6. JURNALISTUL ANULUI: Catalin Tolontan. E tinar, inspirat, cu verbul ca biciul sau dulce ca zaharul. Scrie scurt si bine. N-are ascunzisuri. Sportul este pentru Tolontan un stadion gigantic unde sint difuzate filme coborite parca din ĄCaravana cinematografica" a lui Grosan. Cu o disperare frenetica scrie despre sport ca despre un organ palpitind al realitatii din jur. Nu m-am temut sa-mi spun despre citeva texte ale lui Tolontan ca sint perfecte.

7. PRIETENUL ANULUI: forumistii ĄCotidianului". Unii dintre ei au facut consideratii subtile de care am tinut seama. Altii doar mi-au incercat nervii, punindu-mi in circa intentii ingrozitoare sau tirind bietul meu comentariu prin toate zoaiele pamintului. Pina la urma m-am obisnuit si a inceput chiar sa-mi placa. M-am invatat si cu anarhicii, si cu nihilistii, si cu denigratorii din oficiu, si cu bataliile singeroase ce se mutau in planuri fara nici o legatura cu comentariul meu. Am invatat de la voi cum e sa fii radical si ca prea multa moderatie sastiseste. Ca sinteti foarte subiectivi si repede saritori la harta. Ca va plac titlurile suie si naratiunile mai naravase. Ca va impune respect argumentatia documentata. Ati devenit, fara sa stiti, prietenii si sfatuitorii mei de taina. Voua si tuturor celor pomeniti sau uitati in graba redactarii acestui editorial - La multi ani si sa auzim numai de bine!