Fundatia pentru unitatea dreptei. Aceasta este formula politica gasita si anuntata ieri dupa intilnirea liderilor PD cu cei ai PLD.

Rolul PNL in structura Aliantei D.A. incepe sa fie jucat de PLD, noul partid infiintat de Stolojan, Stoica si Flutur. Cei trei au avut, ieri, o noua intrevedere oficiala cu liderii PD (Boc, Videanu si Negoita), la sediul democratilor din Modrogan. Concluziile principale: PD si PLD vor pune bazele unei noi structuri, deocamdata civice, si vor colabora la restructurarea Guvernului. „Am gasit sprijin pentru proiectele politice importante care se afla pe agenda Parlamentului: ANI, restructurarea Guvernului, legea audiovizualului, precum si la procesul de descentralizare", a declarat Emil Boc, la finalul intrevederii. Deocamdata, o fundatie

La rindul sau, Theodor Stolojan a anuntat ca PD si PLD vor initia o fundatie a unitatii dreptei. Intrebat despre rolul acesteia, Stolojan a fost prudent: fundatia va sustine, deocamdata, „activitati in domeniul social, umanitar". Unificarea dreptei ramine, insa, obiectivul principal. „Este un proiect politic de care Romania are nevoie. Dreapta se afla astazi la guvernare si rezultatele se vad. Dorim ca in continuare fortele de centru-dreapta sa poata fi oricind un adversar redutabil pentru stinga politica din Romania", a afirmat Stolojan.

Fostul lider liberal a precizat ca, „deocamdata", PD si PLD nu au nevoie de un protocol de colaborare. „Noi sintem cei care am luptat pentru Alianta D.A. Cei care vorbesc astazi in numele PNL sint cei care au votat impotriva Aliantei Dreptate si Adevar si cred ca nu gresesc daca spun ca au facut tot ce era posibil pentru a o dinamita", a mai spus Stolojan.

Liberalii nu pun paie pe foc

Subiectul intilnirii dintre liderii PD si grupul Stolojan nu a facut obiectul vreunei discutii in cadrul sedintei conducerii centrale a PNL, care s-a desfasurat tot ieri. La finalul reuniunii din Aviatorilor, Calin Popescu Tariceanu a declarat sec: „Colaborarea dintre PD si PLD nu este de interes pentru liberali".

Cu toate acestea, senatorul liberal Paul Pacuraru a declarat, inainte de sedinta Comitetului Executiv al PNL, ca protocolul paralel care exista intre PD si PLD ar putea determina PNL sa spuna „Stop" functionarii Aliantei D.A.

Individual, alti lideri PNL au replicat la afirmatiile facute de Stolojan. „Zvonul privind intentiile de a incheia o intelegere cu PSD reprezinta o calomnie, PNL nu are nici un fel de intentie de a incheia o astfel de intelegere", a declarat Crin Antonescu, el adaugind ca liberalii „nu vor impiedica PD sa realizeze o alta alianta, dar Alianta D.A. este compusa din PNL si PD si va trai exclusiv in aceasta formula". „Daca e vorba de uniunea cu geometrie variabila propusa de Valeriu Stoica, am mari rezerve ca va reusi. Este o constructie complet neclara", sustine liberalul Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI.

PLD a depus actele la tribunal Surse din gruparea platformistilor au anuntat ca Theodor Stolojan a depus ieri la tribunal actele de infiintare ale PLD. Viitoarea formatiune are insemne apropiate de cele ale Aliantei D.A. - culoarea portocalie si initialele in chenar. Tot ieri, secretarul general al PNL, Decebal Traian Remes, ne-a declarat ca nu exclude ca PNL sa conteste inregistrarea.