Ramas in istorie in special pentru decizia de a-l gratia pe Nixon, Gerald R. Ford a devenit presedintele american care a trait cel mai mult: 93 de ani.

Betty Ford, sotia fostului presedinte, a dat publicitatii anuntul: "Familia mi se alatura in anuntarea dificilei vesti ca Gerald Ford, iubitul nostru sot, tata, bunic si strabunic, a decedat, in virsta de 93 de ani". Adevarata valoare a controversatelor actiuni ale lui Gerald R. Ford, singurul vicepresedinte si presedinte al Statelor Unite care nu a fost ales de popor, a fost inteleasa pe deplin de-abia dupa multi ani de la terminarea mandatului sau.

Ford a fost numit vicepresedinte in octombrie 1973 dupa ce Spiro T. Agnew a demisionat din aceasta functie, in urma unor acuzatii de evaziune fiscala. La 9 august 1974 a ocupat locul ramas liber in fruntea Statelor Unite, dupa demisia lui Richard Nixon, din cauza scandalului Watergate.

La numai o luna dupa preluarea postului, Ford a decis sa ii ofere fostului presedinte Nixon gratierea. Decizia sa a fost considerata socanta de majoritatea americanilor si a jucat un rol important in pierderea alegerilor pentru inca un mandat. Au existat suspiciuni ca Ford ar fi incheiat un acord cu seful de cabinet al lui Nixon, Al Haig: daca Nixon isi dadea demisia, Ford ar fi acceptat sa il gratieze. Ambii oameni politici au negat insa vehement aceste acuzatii.

Tragedie americana

„Aceasta este o tragedie americana in care am jucat cu totii un rol. Ar putea continua la nesfirsit, dar cineva trebuie sa ii puna capat. Am conchis ca numai eu pot face acest lucru si ca, daca pot, trebuie", si-a explicat fostul presedinte decizia de a-l gratia pe Nixon.

In 2001, Ford a primit recunoasterea faptului ca decizia sa de a-l ierta pe Nixon a fost una corecta, tocmai din partea celei mai proeminente familii a democratilor: Kennedy. Premiul Profiluri ale Curajului

i-a fost acordat de catre Biblioteca Prezidentiala John F. Kennedy, inminat de fiica presedintelui democrat, deoarece "a pus dragostea de tara mai presus de viitorul sau politic".

Retragere din Vietnam

Alt moment-cheie al presedintiei sale l-a reprezentat decizia de a retrage pe calea aerului 237.000 de refugiati din Vietnam. In vreme ce implicarea armatei americane in Vietnam scadea, sute de mii de vietnamezi proamericani riscau sa fie casapiti de vietnamezii din nord ce se apropiau de Saigon. In timpul mandatului Ford, SUA au recunoscut oficial infringerea din Vietnam. Ford a continuat eforturile de a detensiona relatiile cu Uniunea Sovietica prin intilnirile cu premierul Leonid Brejnev si la Conferinta pentru Securitate Europeana de la Helsinki. Ford mostenise de la Nixon recesiune economica, somaj crescut si o criza a energiei. In 1976, Ford a pierdut alegerile pentru presedintie in fata democratului Jimmy Carter.

Doua atentate Gerald Ford a fost vizat de doua atentate, din care a scapat nevatamat: prima atentatoare, Lynette Fromme, a uitat sa armeze pistolul inainte de a trage. A doua atentatoare, Sara Jane Moore, a reusit sa traga, dar mina i-a fost lovita in timp ce tragea si nu l-a nimerit pe presedinte.