Peste 5.000 de politisti din toata tara au dat in judecata MAI-ul pentru ca nu au primit niciodata prime de vacanta.

Potrivit Legii privind statutul politistului, fiecare angajat al MAI ar trebui sa primeasca in fiecare an prime de vacanta. „Prima inseamna un salariu net, fara sporuri. Numai ca noi nu l-am primit niciodata", ne-a spus unul dintre politisti. Un salariu mediu net in politie este in jur de 1.200 de lei. „Este o problema in toata tara, iar politistii au intentat procese pentru a-si cistiga acest drept legal. Nimeni nu se opune actiunii lor. Nici chiar ministrul de Interne. Unii dintre politisti au cistigat deja procesele cu MAI-ul", ne-a declarat Constantin Vieriu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC).

Potrivit lui Vieriu, instanta a dat cistig de cauza politistilor din mai multe judete - Prahova, Hunedoara, Mehedinti, Bacau si Neamt. Procesele cistigate deja au inceput din anul 2005 si s-au pronuntat in lunile iunie si iulie ale acestui an. Sentintele obligau statul sa aloce banii pentru prime. „Sint hotariri care s-au executat, unele dintre ele printr-o intelegere amiabila", ne-a mai spus Vieriu. Unii dintre politistii si-au platit singuri aparatorii in aceste procese, iar altii s-au unit si au angajat un avocat care sa-i reprezinte in instanta.

Primele nu au fost prinse in buget

Surse din cadrul MAI ne-au declarat, ieri, ca 5.000 de politisti din toata tara au dat in judecata ori direct MAI-ul, ori Inspectoratele Judetene de Politie, pentru a recupera primele de vacanta. In judetul Vaslui, spre exemplu, aproximativ 800 de politisti au dat in judecata Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui pentru ca nu si-au primit primele de vacanta pe ultimii trei ani. Aceasta prima de vacanta nu a fost prevazuta in legea bugetului nici in 2004, nici in 2005. Ea nu a fost de fapt anulata, ci suspendata, nefiind prevazuta in legea bugetului.

Potrivit unor surse din cadrul ministerului, in jur de 200 de pompieri din rindul celor angajati anul acesta au intentat proces MAI pe motiv ca salariile primite nu au fost cele promise la angajare. O parte dintre ei si-au semnat demisiile cu citeva zile inainte de Craciun.