Specialistii in resurse umane estimeaza ca anul viitor salariile romanilor ar putea creste cu 8 pina la 15%, adica aproximativ cit au crescut si in 2006 fata de anul anterior.

Trei scenarii majore ar putea determina in 2007 schimbari pe piata fortei de munca si implicit modificari ale politicii salariale, atit in cazul companiilor private, cit si al celor de stat. Potrivit specialistilor PricewaterhouseCoopers (PwC), intr-o prima ipoteza, actuala balanta cerere-oferta s-ar putea modifica pe seama intrarii pe piata autohtona a unui numar important de companii. O alta posibilitate ar fi migrarea unui numar mare de personal calificat in afara granitelor. Nu in ultimul rind, o a treia varianta de luat in calcul se refera la interventia statului, prin cresterea semnificativa a salariului minim pe economie, ceea ce deja s-a intimplat.

Ne pregatim de stabilizarea salariilor

„In primele doua cazuri, piata se va regla singura, fiind relativ dificila estimarea cresterii salariilor. Uitindu-ne la exemplele tarilor vecine (Cehia, Slovacia, Ungaria), la doi ani dupa integrare se poate observa o stabilizare a ratei de crestere a salariilor la aproximativ 8-10%, datorata mai ales unei migrari scazute a fortei de munca spre alte tari si mentinerii ritmului de noi investitii intrate", ne-a declarat Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC. Potrivit acestuia, aproximativ doua milioane de romani lucreaza deja in afara granitelor si „este de asteptat mai degraba o «legitimizare» a activitatii acestora, decit o migrare masiva a celor aflati in tara spre spatiul european".

In ceea ce priveste a treia varianta, consultantul PwC estimeaza ca acest gen de interventie ar putea impulsiona angajatorul sa pastreze echitatea interna in organizatie, ridicind stacheta salariilor acordate in cadrul intregii organizatii. „Pastrind logica ultimilor ani si izolind acest element de cel al migratiei sau al volumului investitiilor, se poate presupune ca in medie salariile vor avea o crestere de 15% pina la sfirsitul lui 2007", mai spune Cocheci. Mentionam ca Ministerul Finantelor a stabilit pentru anul viitor un salariu minim de 390 de lei pe luna, adica cu 20 de lei mai mult decit in 2006.

Competitia creste leafa

Asa cum s-a intimplat si anul acesta, si pe viitor specialistii in resurse umane se asteapta ca in domeniile unde concurenta este acerba si salariile sa fie mai mari.

„Estimam o crestere a salariilor in intervalul 10-15%, cauza principala fiind tendinta de aliniere a salariilor din tara la salariile practicate in tarile aflate deja in UE. Este posibil ca marja de crestere sa fie mai mare de 15% in domeniile unde va exista o concurenta mai agresiva, cum ar fi, de exemplu, banking, retail, servicii", este de parere Alexandru Vasile, Business Development Manager la AIMS Human Capital Romania. „Cele mai mari cresteri salariale vor fi pentru acele pozitii care sint cele mai deficitare pe piata muncii in prezent, si anume: muncitori calificati, specialisti, experti din toate domeniile", sustine si Rudolf Fedorovici, consultant la agentia de recrutare Advice Human Resources.

Finantele si juridicul atrag cei mai multi angajati Penuria de specialisti, cumulata cu dezvoltarea companiilor si cu noii-intrati, face ca departamentele care pot inghiti cei mai multi angajati sa fie in continuare cele financiare, juridice sau de constructii.

„Estimam ca zona financiara va ramine in continuare in topul cerintelor, la fel si ariile de legal (datorita cerintelor legislative) si resurse umane (datorita ofertei mari de joburi). O alta zona in care estimam ca vor exista cereri mari de profesionisti este domeniul industrial, protectia mediului, asigurarea calitatii, supply chain", mai spune Vasile Alexandru, manager AIMS. Ca o caracteristica a lui 2007, in contextul in care acesta este primul an al Romaniei ca stat comunitar, reprezentantii agentiilor de resurse umane prevad o cerere de forta de munca si in cadrul reprezentantelor care se vor deschide in tara noastra. „Cel mai mare numar de solicitari din partea angajatorilor si al firmelor de recrutare ar putea fi in domeniul constructiilor, in domeniile bancar, imobiliar, IT si in cadrul reprezentantelor ce se vor deschide in Romania dupa 1 ianuarie 2007", este de parere Rudolf Fedorovici, consultant la Advice.

Bonusurile cresc, salariul scade

Din datele PricewaterhouseCoopers, comparativ cu anii trecuti, ponderea salariului de baza in pachetul salarial a scazut constant, ajungind acum la aproximativ 70%. Restul procentelor ce formeaza intregul pachet oferit se distribuie intre bonusurile variabile, care recompenseaza performanta, reprezentind o pondere de aproximativ 17%, bonusurile fixe, aproximativ 3%, si beneficiile acordate, care ajung la 10% din componenta pachetului salarial. „Este de asteptat ca valoarea beneficiilor in pachetul total sa creasca in continuare pentru toate categoriile de angajati, iar bonusurile dependente de performanta sa se stabilizeze la un nivel de 15-20% in total pachet salarial. Pentru angajatii din top management insa, partea variabila va continua sa creasca si sa ajunga apropiata de 30-40% din total pachet, similar remunerarii acestei categorii in tarile europene sau in SUA", preconizeaza Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC.

Cresteri salariale si la stat In timp ce in mediul privat se anunta cresteri salariale de pina la 15 sau chiar 20%, in intreprinderile de stat majorarile de lefuri vor fi mai moderate. Analistii de pe piata fortei de munca estimeaza indexari de pina la 10%. Aceasta daca nu vorbim, spre exemplu, de exceptiile din invatamint, unde cresterile aprobate se apropie de 20%. „Anul 2007 aduce in invatamint o crestere salariala de 18%, aprobata prin hotarire de guvern, si o crestere a pensiilor cu 17,6%. Sumele primite din fonduri UE ar putea induce o crestere a salariilor din unitatile de stat cu aproximativ 10%", este de parere Rudolf Fedorovici, consultant Advice Human Resources.