127 de prizonieri detinuti ilegal de politia pentru Crime Majore, multi torturati, au fost eliberati de britanici, la Basra. Autoritatile locale ameninta ca nu mai coopereaza cu britanicii.

Fortele armate britanice au efectuat, chiar in noaptea de Craciun, un raid de proportii la o unitate de politie din Basra care intreprindea activitati ilegale. Politia din regiune a fost infiltrata de elemente ale militiilor siite care isi urmaresc propriile vendete, organizeaza rapiri pentru bani sau actioneaza impotriva sunnitilor. Raidul a fost declansat de teama ca prizonierii tinuti ilegal in sediul politiei cunoscut drept „circa mortii" urmau sa fie executati, arata cotidianul britanic „The Daily Telegraph". Multi din cei 127 de prizonieri descoperiti de britanici in pivnitele sectiei pentru Crime Majore prezentau urme de tortura, conform ofiterilor britanici: aveau picioarele strivite, miini strivite, prezentau urme de arsuri de tigara, de electrocutare.

Tractoare de lupta

Raidul a fost executat de 1.000 de soldati britanici, cu sprijin din partea armatei irakiene. Acestia au inconjurat sediul politiei, iar un tractor special de lupta a patruns prin zidurile sectiei, urmat de vehicule blindate. Britanicii au fost intimpinati cu focuri de arma si cu lansatoare de grenade, iar in timpul luptelor au fost ucisi sapte din cei ce aparau sediul. Politia Militara Britanica a reusit in cele din urma sa intre pentru a-i aresta pe politistii vinovati, dar acestia fugisera. Dupa ce prizonierii si probele necesare au fost mutate din sectie, militarii au aruncat in aer sediul politiei.

Crime Majore

„Sectia pentru Crime Majore? Cam cu asta se si ocupa!", a declarat capitanul Tane Dunlop, purtator de cuvint al armatei britanice. Mohammed al-Askari, purtator de cuvint al Ministerului irakian al Apararii, a anuntat ca operatiunea a fost organizata in colaborare cu guvernul irakian. Conform unui reprezentant al serviciilor de securitate irakiene, Ministerul de Interne luase cu doua zile inainte decizia de a desfiinta unitatea pentru Crime Majore si de a o inlocui cu o unitate in cadrul politiei din Basra, din cauza neregulilor grave inregistrate.

Violarea drepturilor

In ciuda celor declarate de autoritatile centrale irakiene, oficialii locali din Basra au declarat operatiunea ca fiind ilegala. Consiliul orasenesc din Basra a anuntat din acest motiv ca nu va mai coopera cu fortele Marii Britanii. „Aceasta operatiune in forta este ilegala si violeaza drepturile omului", a declarat comandantul politiei din Basra, generalul Ali Ibrahim. „Credem ca ceea ce s-a dorit prin aceasta operatiune era usor de obtinut si putea fi rezolvat de trupele irakiene", a continuat generalul. Aceasta nu este prima operatiune ce are in centru sectia de Crime Majore: saptamina trecuta doar, 800 de militari britanici au arestat sapte ofiteri din aceasta sectie, din care unul de rang inalt, acuzati de uciderea a 17 membri ai academiei de politie conduse de britanici. Aceste actiuni fac parte din Operatiunea Sindbad, lansata in sudul Irakului in urma cu trei luni, pentru a elimina extremistii infiltrati in politie inainte de retragerea trupelor britanice, prevazuta pentru anul viitor.