Saddam Hussein (foto) va fi spinzurat in 30 de zile. Curtea de Apel a respins recursul inaintat de avocatii fostului dictator impotriva condamnarii la moarte.

Curtea de Apel irakiana a respins recursul avocatilor lui Saddam Hussein fata de sentinta data la 5 noiembrie de tribunalul care l-a judecat, sustinind verdictul initial. Dictatorul a fost gasit vinovat atunci de uciderea, in 1982, a 148 de siiti in orasul Dujail, ca represalii pentru un atentat esuat la viata sa. Saddam a fost condamnat la moarte prin spinzuratoare, pedeapsa care, potrivit legii irakiene, ar trebui executata in maximum 30 de zile.

Executie secreta

Este posibil ca pedeapsa sa fie executata in secret, intr-o locatie si la o data care sa nu fie date publicitatii, din cauza reactiei virulente la care se asteapta autoritatile din partea sustinatorilor fostului presedinte. Executarea sentintei ii va deranja si pe kurzii din Irak, intrucit Saddam Hussein este in prezent judecat intr-un proces separat pentru genocidul impotriva comunitatilor kurde. Acestia doreau, asadar, ca dictatorul sa nu fie spinzurat inainte de finalizarea procesului, astfel incit sa raspunda si pentru crimele comise fata de ei. Autoritatile irakiene au afirmat insa in repetate rinduri ca vor executa sentinta potrivit legii, indiferent de cel de-al doilea proces. UE a cerut autoritatilor irakiene sa nu execute pedeapsa cu moartea, in timp ce presedintele SUA, George W. Bush, a numit condamnarea lui Saddam un moment crucial in inlocuirea tiraniei cu statul de drept.

Proces controversat

Criticii au sustinut ca procesul este un act de „justitie a invingatorilor", avind in vedere atentia acordata acestuia de Statele Unite. Fratele vitreg al lui Saddam, Barzan al-Tikriti, si fostul judecator suprem al Irakului, Awad Hamed al-Bandar, au fost de asemenea condamnati la moarte.