Cu toate eforturile simpatizantilor sai de a ne convinge de contrariu, Federatia Rusa nu este decit un partener marunt al Romaniei.

Pentru inceput, iata o cifra din statisticile oficiale: 4 la suta. Aceasta este ponderea Rusiei in comertul exterior al Romaniei. Ea vorbeste de la sine. Asistam, in ultimele luni, la o ofensiva a unor personaje care doresc sa ne demonstreze cit de eronata e politica externa a statului roman, insuficient de atenta la sensibilitatile „marii puteri" care ar fi Rusia. Dar despre cit de importanta e cu adevarat Federatia Rusa pentru noi, din punct de vedere economic, e suficient sa ne uitam pe statistici, unde o gasim in urma Turciei si la o cota de patru ori mai redusa decit a Germaniei. Veti spune: „Tot e ceva!". Poate, insa daca examinam cifrele exporturilor romanesti, vom vedea ca cele catre Rusia se ridica doar la 0,5 la suta din total. Mai reduse decit cele catre Slovenia, care are mai putini locuitori decit orasul Bucuresti, si de 40 de ori mai mici decit exporturile catre Italia. Iar sanse ca piata ruseasca sa absoarba un procent important din productia Romaniei sint nule, in viitorul previzibil. Rusia este o tara corupta, instabila si saraca, cu o piata domestica redusa, a carei economie este aproape de doua ori mai mica decit cea a Canadei, un stat cu populatie comparabila cu a Romaniei.

De data aceasta realitatea e atit de departe de pretentiile avocatilor marelui prieten de la Rasarit, incit trebuie sa ne intrebam care sint ratiunile care stau in spatele acestei campanii. Pe de-o parte, a fost Raportul Comisiei Tismaneanu. E limpede ca orice condamnare a comunismului in Romania este, totodata, o condamnare a politicii Rusiei sovietice si a ingineriei sociale marxist-leniniste. Din momentul in care a devenit clar ca seful statului roman va denunta comunismul ca un regim strain de interesele poporului roman si impus din afara, au inceput si lamentatiile corului prietenilor Moscovei. Pe de alta parte insa, sint ratiunile economice, care primeaza aici. Daca examinam din nou aceleasi statistici, vedem ca balanta schimburilor e net dezechilibrata in favoarea Rusiei. Mai precis, importurile din Federatia Rusa sint de 20 de ori mai mari decit exporturile. Iar in structura acestor importuri, crucial e importul de gaz natural (care, trebuie spus, nu acopera decit 30 la suta din necesarul de gaz intern, si in scadere). Cu alte cuvinte, lobby-ul importatorilor, „baietii destepti" din sectorul energetic, este acela care are de profitat de o relatie apropiata, generos finantata de la Buget, cu Rusia. Nu este intimplator ca atacurile impotriva politicii externe a actualului presedinte si a actualului ministru de Externe sint gazduite de trusturile de presa ale unor oligarhi cu interese in intermedierea de tranzactii cu combustibili si energie. Pe axa Bucuresti-Moscova, miroase a petrol si gaze.