Presedintele Traian Basescu critica tendinta PNL de a cauta sprijin politic pentru guvernul Tariceanu in tabara opozitiei.

Chiar in miezul zilei de Craciun, Antena 3 a difuzat un interviu cu presedintele Traian Basescu, care nu a scapat prilejul de a-i critica, din nou, pe liberali. De aceasta data voalat, Basescu referindu-se la conlucrarea parlamentara realizata de PNL cu „minoritari" de genul PRM si PC.

Cum tot anul 2006 a stat sub semnul contrelor Basescu-Tariceanu, seful statului a tinut sa precizeze ca i-a spus premierului mult mai multe lucruri in particular decit in public. „Domnului Tariceanu i-am spus in particular multe lucruri, mult mai multe lucruri decit in public, dar intotdeauna stia dinainte de a face sau de a spune ceva", a declarat Basescu. Tariceanu, a mai spus Basescu, a ajuns astazi seful unui guvern „superminoritar". Insa presedintele a evitat sa se pronunte in legatura cu viitorul acestui cabinet.

Presedintele mizeaza pe onoare

Un alt prilej de ironii la adresa liberalilor l-a reprezentat problema retragerii trupelor din Irak. Presedintele a spus ca nu ar „ezita" sa retraga militarii care lupta alaturi de americani si de britanici daca romanii, „stiind exact despre ce este vorba", i-ar cere acest lucru.

„Eu nu am nici un vot de la vreun cetatean al Statelor Unite, nici un vot de la vreun cetatean al Marii Britanii. Eu sint aici sa servesc interesele romanilor", a afirmat presedintele, care a taxat totodata PNL pentru greutatea cu care aduna semnaturi in favoarea retragerii trupelor. „Un milion de semnaturi am strins eu la Alianta D.A. pentru Bucuresti in 27 de zile. Un milion de semnaturi nu sint greu de strins atunci cind cauza este corecta. Ei (PNL - n.r.) au vreo opt luni de cind se chinuie si nu au ajuns la milion, o sa ajunga ei." Basescu este de parere ca romanii nu ar vota pentru revenirea trupelor acasa daca prin acest lucru ar incalca angajamentele luate in fata aliatilor.

Comunismul si-a fumat ultima tigara

Intrebat cui i-ar da ultima tigara, Basescu a spus ca nimanui, dar a adaugat ca Raportul Tismaneanu de condamnare a comunismului, prezentat in Parlament, „a fost o ultima tigara", pe care a acordat-o acelei perioade.

Revenind la celebra sedinta in care a fost condamnat comunismul, Basescu a dezvaluit ca stia de intentia PRM de a determina, in complicitate cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, suspendarea sedintei solemne. Mai mult, el spune ca avea informatii despre faptul ca initiatorul agitatiei ar fi planuit sa-l scuipe.

Mosul ajunge cu intirziere la CNSAS Presedintele Traian Basescu a promis ca va presa serviciile secrete sa predea la CNSAS toate dosarele Securitatii pina cel tirziu in ultima zi a acestui an.

Mai mult, el a avertizat ca va verifica personal (probabil pe 29 decembrie) daca predarea efectiva a avut loc.

„Este inacceptabil, spune presedintele, ca acest proces sa nu se incheie pina la momentul aderarii Romaniei la UE".