D-lui Traian Basescu - Presedintele Romaniei
D-nei Monica Macovei - Ministrul Justitiei
Stimate Domnule Presedinte al Romaniei,
Stimata Doamna Ministru al Justitiei,
In aceste zile, in care comemoram 17 ani de la Craciunul insangerat din timpul revolutiei anticomuniste, intrucat nu am primit pana in prezent raspuns la scrisoarea inregistrata la Administratia Prezidentiala cu nr.31177/19.09.06 si la Ministerul Justitiei cu nr.85193/19.09.06, revenim cu aceeasi solicitare.
In spiritul concluziilor Raportului final al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania si totodata in numele idealurilor de dreptate si adevar pentru care poporul v-a ales in fruntea lui, va solicitam sa actionati in mod ferm pentru finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din 13-15 iunie 1990.
Consideram ca Romania nu va putea intra cu demnitate in Uniunea Europeana daca nu va condamna - cat mai curand posibil si in deplina cunostinta de cauza - cea mai mare crima a regimului comunist: masacrarea propriilor cetateni in timpul Revolutiei din 1989, cand, spre deosebire de toate celelalte foste tari comuniste din Europa in care comunismul a cazut aproape fara nici o victima (!), Romania a fost singura tara in care inlaturarea comunismului s-a facut cu varsare de sange. Populatia civila pasnica si neinarmata a fost masacrata: peste 1100 de morti si peste 3300 de raniti. La data de 22 aprilie 1990, cand se implineau patru luni de la masacrul din decembrie, in Piata Universitatii din Bucuresti a demarat cel mai lung miting anticomunist din istorie: 52 de zile si nopti fara intrerupere. In iunie 1990, manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, oripiland intreaga lume civilizata si sacrificand inca o data Romania.
Tergiversarea finalizarii acestor cercetari incepute de peste 16 ani a reprezentat o sfidare fata de societatea romaneasca, fata de memoria victimelor revolutiei anticomuniste.
De peste un an jumate, inca din iunie 2005, in APELUL PENTRU ROMANIA initiat de mine si semnat de cele mai prestigioase organizatii non-guvernamentale, am solicitat finalizarea cercetarilor represiunii Revolutiei din Dec. 1989, precum si a evenimentelor din iunie 1990 (pct. 5 al apelului).
Conform declaratiilor publicate la 27 noiembrie 2006, d-l general-magistrat Dan Voinea, care conduce cercetarile, a afirmat ca se apropie de finalizarea acestora intr-un viitor extrem de apropiat. Apreciem buna credinta a cercetarilor conduse de d-l gen. Voinea referitoare la aceste teribile crime ale comunismului: masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. Concluziile oficiale ale cercetarilor Justitiei Romane trebuie incluse obligatoriu in versiunea completata a Raportului final al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania. In acest scop, va solicitam, stimate Domnule Presedinte si stimata Doamna Ministru, sa stabiliti - in consens cu d-l gen.Voinea - datele la care vor fi publicate concluziile cercetarilor. Va solicitam sa faceti publice aceste date, cat mai curand posibil, printr-un comunicat de presa.
Bucuresti, 24 Decembrie 2006 - la 17 ani de la Craciunul insangerat de criminalii comunisti.
Sorin Iliesiu
Initiatorul Apelului de condamnare regimului comunist din Romania ca nelegitim si criminal precum si al Raportului neoficial de condamnare a acestora. Membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Initiatorul Apelului pentru condamnarea internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului. Vicepresedinte al Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, al Academiei Civice si al Societatii Timisoara.