Prejudecatile germanilor fata de efectele integrarii Romaniei si Bulgariei in UE sint criticate de ziarul „Die Welt". Coruptia, crima organizata, orfanii sau precaritatea economica si culturala sint in topul cliseelor.

Dintre germani, 84% se tem ca locurile lor de munca se vor muta pe piata estica, releva ultimul Eurobarometru. Frica este neintemeiata, sustine ziarul german „Die Welt", care arata ca schimburile economice cu noile state integrate in Uniunea Europeana contribuie la cresterea economica a Germaniei. Pe linga spectrul somajului, cotidianul aduce in discutie alte prejudecati legate de efectele negative ale aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Coruptie generalizata

Teama de valul de infractori care va napadi Germania n-are nici o baza, sustine „Die Welt". Desi romanii sint etichetati drept „hoti de buzunare", jumatate dintre in-fractiuni privesc nereguli cu actele de sedere. Exista, e drept, si furturi comise de „copiii strazii", insa nici bulgarii nu sint mai prejos, ei capatindu-si faima de specialisti in criminalitate informatica. Nelegiuirile proaspetilor acceptati in UE ar fi cauzate si de faptul ca „Romania si Bulgaria nu iau in serios problema criminalitatii organizate", afirma saptaminalul german. Comertul cu automobile sau cu arme, dar si traficul de carne vie nu au fost eradicate din cauza „legaturilor mult prea strinse dintre politie, justitie, politicieni si fostii membri ai serviciilor secrete", opineaza „Die Welt". O data cu intrarea in UE, oficialii de la Bruxelles se mai tem ca afaceristii romani si bulgari vor „ciupi" din cele 44,3 miliarde alocate ambelor tari pentru agricultura si restructurare, de unde si initiativa continuarii monitorizarii in justitie si mediu.

Sibiul, adus la inaintare

O alta teza vehiculata de opinia publica germana se refera la coruptia „infloritoare" din Romania si Bulgaria". Plecind de la raportul recent al Transparency International, cotidianul german arata ca tara noastra este „una dintre cele mai corupte din lume, fiind periculos de aproape de scorul statelor cu o coruptie generalizata". Bulgaria sta ceva mai bine, fiind chiar mai „curata" decit Polonia sau Grecia. Chiar daca Romania numeste coruptia „o amenintare la siguranta statului", Comisia UE cere si fapte din partea justitiei autohtone. Epidemia de coruptie nu impiedica, totusi, imbunatatiri considerabile la nivel economic. „Cresterea economica si investitiile straine au inregistrat valori-record, in timp ce rata somajului si a inflatiei sint in cadere", sintetizeaza „Die Welt". In plus, previziunile optimiste pentru turism si industria mijlocie pun la pamint prejudecata dupa care „ambele tari au o economie intirziata". Supararea europenilor pe neglijenta romanilor si bulgarilor fata de mediu este insa intemeiata, sustine „Die Welt". „O parte din reziduurile rafinariilor si industriei grele sint in continuare deversate in riuri, iar reciclarea gunoiului lipseste cu desavirsire", arata cotidianul.

Pe principiul „una calda, alta rece", jurnalul german demonstreaza inconsistenta opiniei dupa care Romania si Bulgaria ar fi lipsite de realizari culturale notabile. Sibiul este exemplul preferat al jurnalistilor nemti, care amintesc de festivalul anual de teatru, dar si de bisericile gotice, palatele baroce si zidurile medievale ale cetatii sasesti.

32.000 de orfani

Fobia germanilor fata de miile de romi care ar urma sa cucereasca spatiul teuton incepind cu 2007 este un alt loc comun desfiintat de „Die Welt". Cotidianul afirma ca „acest lucru nu se va intimpla", de vreme ce nici romii din Slovacia nu au dat buzna in 2004, la data integrarii acestui stat. Din pachetul cu prejudecati nu lipsesc „miile de orfani care vegeteaza in camine", fenomen „specific mai ales pentru Romania".

Chiar daca situatia s-a ameliorat in ultimii ani, 32.000 de copii lupta pentru supravietuire in orfelinatele romanesti, multi fiind vinduti prin adoptii ilegale, arata „Die Welt", care nu uita sa aminteasca faptul ca, la presiunile UE, adoptiile internationale au fost scoase in afara legii.

Nisipuri ademenitoare Este fals ca majoritatea europenilor nu ar fi interesati de Romania si Bulgaria, afirma „Die Welt". Parcurile naturale si patrimoniul cultural constituie puncte de atractie pentru turistii europeni. Bulgaria a avut cu 6% mai multi turisti in primul semestru al acestui an, multumita investitiilor in statiunile de la Marea Neagra. Prin pomparea acestor bani, bulgarii au reusit sa elibereaze „Nisipurile Aurii" de relicvele ieftine si proaste ale postsocialismului, sustine ziarul german.