Intr-un sondaj organizat de cotidianul spaniol „El Mundo Deportivo", „Zeita de la Montreal" domina clasamentul feminin.

Considerata de multi intruchiparea perfectiunii, Nadia Comaneci este, de departe, romanul cu cea mai mare notorietate peste hotare. Cu 30 de ani in urma, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia, care avea pe atunci numai 14 ani si 252 de zile, a uimit o lume intreaga, cu un exercitiu memorabil la paralele, pentru care a primit prima nota de 10 din istoria gimnasticii olimpice. Inclusa in topul copiilor precoce din sport, fosta gimnasta din Onesti a fost muza pentru coloana sonora a unor filme celebre, a determinat sute de mii de fetite sa-i urmeze exemplul si continua sa fie una dintre cele mai importante personalitati din sportul mondial. De altfel, in 1999, in cadrul unei somptuoase gale gazduite la Viena, Nadia Comaneci a fost desemnata cea mai mare sportiva a secolului al XX-lea. La sapte ani distanta, Nadia conduce la aceeasi categorie - „cea mai mare sportiva a secolului" - in sondajul organizat de ziarul spaniol „El Mundo Deportivo", cu ocazia implinirii unui secol de aparitie. „Zeita de la Montreal" a fost votata de 28% dintre participanti, ea fiind urmata in acest top de Martina Navratilova (23%) si de Steffi Graf (18%).

La masculin, pe primul loc se afla baschetbalistul Michael Jordan (25%), urmat de inotatorul Mark Spitz (17%) si de fotbalistul Diego Armando Maradona (9%).

Jucaria Nadia

Viata Nadiei a fost un sir de urcusuri si coborisuri, fiind caracterizata drept "devastatoare" de presa internationala. Relatia pe care fosta gimnasta se presupune ca ar fi avut-o cu fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceausescu este intoarsa pe toate partile de jurnalistii straini. Intr-un reportaj despre orasul Sibiu, aparut recent in „The Guardian", mama Nadiei vorbeste despre chinurile la care a fost supusa fiica sa de catre mezinul familiei Ceausescu. „Nicu a folosit-o pe Nadia ca pe o jucarie, pentru propria lui distractie", a declarat, pentru „The Guardian", mama Nadiei, Alexandrina Comaneci, care a adaugat ca fiica sa a fost violata de fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceausescu pe cind avea 17 ani. „Ma gindesc ingrozita la chinurile prin care a trecut fiica mea, la corpul plin de vinatai, era vinata din cap pina-n picioare. As fi vrut sa-l spinzur de limba si sa-l vad cum moare - o moarte obisnuita nu era potrivita unui astfel de om", a mai spus mama Nadiei. Mai tirziu, Nadia a negat ca Nicu Ceausescu ar fi abuzat de ea.