Banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate vor inregistra un nou nivel-record in 2006. Pentru 2007, sumele se anunta a fi si mai mari, gratie deschiderii pietei fortei de munca.

Anul care se apropie de final a fost unul al banilor multi intrati in tara de la romanii care lucreaza peste granita. Remiterile financiare, asa cum se numesc in termeni specifici aceste sume, amelioreaza situatia deficitului de cont curent al Romaniei si reprezinta venituri importante pentru familiile din tara ale lucratorilor de peste hotare.

3,6 miliarde de euro in zece luni

Transferurile curente din contul curent, care monitorizeaza banii trimisi acasa de muncitorii romani din strainatate, au fost in primele zece luni ale anului curent de 3,6 miliarde de euro, in crestere cu 15,8% fata de anul trecut, reiese din datele publicate de banca centrala (BNR). Remiterile de bani de la romanii din exterior au ajuns, in intervalul ianuarie-octombrie 2006, la 3,6 miliarde de euro, insa au fost trase in jos partial de cele 551 de milioane de euro, trimise de rezidenti in afara tarii. Astfel, domeniul transferuri a insumat la sfirsitul lunii octombrie 3,1 miliarde de euro. Totusi, acesti bani reprezinta doar o parte din transferurile muncitorilor romani, multi dintre acestia preferind sa trimita banii in tara pe cai extrabancare.

Capitolul transferuri a insumat, in primele zece luni ale anului precedent, aproximativ 2,7 miliarde de euro, conform datelor revizuite ale BNR. Totalul banilor trimisi din afara Romaniei a fost de 3,1 miliarde de euro, dar a existat si un debit de 394 de milioane de euro. Pentru ultimele doua luni ale anului sint asteptate remiteri mult mai substantiale, avind in vedere sarbatorile de iarna. De exemplu, anul trecut, remiterile din strainatate au insumat 4,1 miliarde de euro, dupa ce in primele zece luni erau de 3,1 miliarde de euro. Deschiderea graduala a pietei fortei de munca din statele Uniunii Europene dupa 1 ianuarie 2007 este de asteptat sa duca in continuare la majorarea remiterilor financiare.

Mina de aur pentru tarile sarace

Transferurile financiare joaca un rol esential in cresterea nivelului de trai din statele sarace si explica in parte boomul importurilor din unele dintre acestea.

Locul intii in acest clasament al remiterilor financiare raportat la PIB il ocupa Republica Moldova, unde veniturile din strainatate au insumat anul trecut echivalentul a 27,1% din produsul intern brut.

Aceasta este urmata de Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania si Tadjikistan, unde sumele depasesc 10% din PIB. In aceste tari, salariile din strainatate au depasit de trei sau patru ori fluxul investitiilor straine directe.

Efecte secundare pe piata muncii

Migratia fortei de munca in strainatate este de asteptat sa se accentueze imediat dupa 1 ianuarie 2007. In analizele privind efectele asupra economiei romanesti ale fenomenului sint evidentiate si cele asupra pietei locale a fortei de munca. Astfel, se manifesta deja o penurie de personal la baza si la virful piramidei ocupationale. Sectorul constructiilor este in acest moment cel mai afectat, insa si cel al managementului.

Diferenta dintre cistigurile obtinute in Uniunea Europeana si cele remunerate in tara pentru acelasi tip de activitati vor incuraja in continuare migratia temporara sau definitiva la munca in strainatate.

Analistii economici apreciaza ca faptul va pune presiune pe patronii din Romania care vor trebui sa majoreze substantial oferta salariala pentru pastrarea lucratorilor.