Titlul apartine cotidianului francez „Le Figaro", care subliniaza intirzierile Romaniei si Bulgariei in privinta competitivitatii.

Cu cit se extinde inspre est, cu atit UE inglobeaza state din ce in ce mai putin dezvoltate, arata prestigiosul ziar francez „Le Figaro". Daca cele zece state care au aderat la Uniune in 2004 aveau un venit pe cap de locuitor echivalent cu jumatate din media europeana, Romania si Bulgaria au un venit egal cu o treime din aceasta medie. Este adevarat, subliniaza jurnalistii francezi, ca aceste cifre nu sint chiar conforme cu realitatea, deoarece munca la negru si veniturile emigrantilor imbunatatesc viata populatiei.

Relativa prosperitate

In Romania, 12,9% din populatie traieste sub pragul saraciei, in timp ce Bulgaria sta mai bine, cu 6,1% din populatie. Totusi, „Sofia si Bucurestiul afiseaza un aspect de relativa prosperitate", sustine „Le Figaro", mai ales datorita numarului mare de masini noi importate care umplu strazile „in special la Bucuresti". Acest aer prosper s-ar datora investitiilor straine directe si „oligarhilor locali care erau la locul potrivit in momentul potrivit, pentru a profita de privatizari". Salariatii sint, in plus, adeptii creditelor de consum.

Slabi in competitie

Competitivitatea celor doua economii nu se amelioreaza: Romania a pierdut un loc in Global Competitiveness Index Ranking al Forumului Economic Mondial, ajungind pe locul 69, in spatele Chinei si Rusiei. Bulgaria a ajuns pe locul 72. Aceste locuri nu vor fi depasite, arata „Le Figaro", din cauza putinelor investitii in formarea personalului.

Mai mult, „coruptia ramine masiva in aceste tari", conform ultimului raport al Transparency International: Romania ocupa locul 84, in spatele Mauritaniei si al Senegalului, arata cotidianul francez.