Un elicopter apartinand SMURD Targu Mures a aterizat fortat, in judetul Bistrita-Nasaud, la sfarsitul saptamanii trecute, incidentul fiind anchetat de catre procurorii militari. Pilotul si copilotul au fost raniti, fiind internati in spital, iar a
Un elicopter apartinand SMURD Targu Mures a aterizat fortat, in judetul Bistrita-Nasaud, la sfarsitul saptamanii trecute, incidentul fiind anchetat de catre procurorii militari. Pilotul si copilotul au fost raniti, fiind internati in spital, iar aparatul de zbor distrus aproape in totalitate.
Pilotul echipajului SMURD a fost operat si se simte bine, copilotul urmand sa fie si el supus unei interventii chirurgicale. Potrivit medicilor, starea celor doi este stabila. Prim-procurorul militar adjunct Viorel Siserman, de la Parchetul Militar Cluj, a declarat ca elicopterul SMURD Targu Mures este distrus in proportie de 95 la suta, incidentul fiind cercetat si ca accident de munca, intrucat cei patru membri ai echipajului se aflau in timpul serviciului. Siserman a precizat ca pilotul si copilotul au fost audiati la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, din Capitala. Cei doi au povestit anchetatorilor ca nu au mai putut mentine elicopterul pe linia de zbor din cauza vizibilitatii reduse si a conditiilor meteo nefavorabile.
Operatiuni de salvare
Elicopterul, dat in folosinta in urma cu doi ani, a avut un accident sambata, in jurul orei 13.30, in judetul Bistrita-Nasaud, in timp ce se indrepta pentru o interventie. Cei patru membri ai echipajului au fost gasiti in aceeasi zi, in jurul orei 18.30, in Muntii Bargaului, la aproximativ cinci kilometri de drumul national care duce spre Pasul Tihuta. Ei au fost cautati de peste 50 de pompieri, politisti, echipaje SMURD si jandarmi montani. Potrivit salvatorilor, operatiunile de cautare au durat aproximativ patru ore si s-au desfasurat cu dificultate din cauza terenului accidentat si a intunericului. Echipajul a fost gasit pe Varful Casaru, Poiana Tomnaticului, la circa cinci kilometri distanta de drumul national care duce spre Pasul Tihuta. Ei se aflau langa un foc pe care il facusera ca sa se incalzeasca intrucat in zona este foarte frig.
Elicopterul SMURD a decolat din Vatra Dornei, cu destinatia Targu Mures. In zona muntilor Bargaului, a aparut o problema - ceata foarte deasa. Pilotul a anuntat la baza ca aparatul a aterizat fortat si ca cei patru oameni de la bord sunt in viata. La Targu Mures se da startul cursei contra-cronometru de salvare. Primii care au pornit in cautarea echipajului au fost padurarii din zona Bargaului, dar si salvamontistii. Li s-au alaturat, in scurt timp, echipe de pompieri, jandarmi si politisti. Salvatorii ajung la echipajul SMURD, cei patru fiind coborati cu targile, pe un drum dificil de munte. Medicul si asistentul de pe elicopter au ajuns acasa, la Targu Mures, in noaptea de sambata spre duminica, in timp ce pilotul si copilotul, care sunt bucuresteni, au fost transportati in Capitala, sub supraveghere medicala, cu un avion care a adus o pacienta din Cehia. Potrivit coordonatorului SMURD Targu Mures, Raed Arafat, copilotul a suferit o fractura de brat care necesita interventia chirurgicala.
Al treilea incident
Aparatul, un EC 135, a fost dat in folosinta in septembrie 2004. dupa ce un alt elicopter al SMURD Targu Mures s-a prabusit. A costat patru milioane de euro si a fost cumparat din banii Ministerului Administratiei si Internelor. Acesta este cel de-al treilea incident de acest fel in care este implicat un elicopter al SMURD. Pe 9 ianuarie, un elicopter s-a prabusit in apropiere de aeroportul din Iasi in timp ce executa misiuni impreuna cu SMURD Iasi, fiind pilotat de angajati ai Unitatii Speciale din MAI. Cei doi piloti, impreuna cu medicul si asistentul aflati la bord si-au pierdut viata. Un alt accident, la fel de grav, s-a petrecut pe 5 martie 2003, cand un alt aparat al SMURD s-a prabusit in judetul Cluj. Si atunci, coliziunea a condus la decesul intregului echipaj.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.