Astfel, in ultimele zile, politistii de la circulatie au ridicat numai sase permise, participantii la trafic fiind mult mai cuminti la volan intre 23 si 26 decembrie. De asemenea, in alte 110 cazuri au fost aplicate sanctiuni pentru depasirea vitezei
Astfel, in ultimele zile, politistii de la circulatie au ridicat numai sase permise, participantii la trafic fiind mult mai cuminti la volan intre 23 si 26 decembrie. De asemenea, in alte 110 cazuri au fost aplicate sanctiuni pentru depasirea vitezei regulamentare, dar in nici una dintre situatii, abaterile nu au impus retinerea permisului de conducere. Comparativ cu zilele obisnuite, amenzile pentru parcari neregulamentare sau pentru folosirea telefonului mobil au fost reduse. Politistii spun ca sunt de-a dreptul uluiti si de faptul ca peste 80% dintre soferi poarta acum centura de siguranta. Potrivit Realitatea Tv, ei s-au aratat foarte multumiti de conduita soferilor la volan, dar au pus imbunatatirea situatiei de pe sosele si pe seama traficului redus din aceste zile de sarbatoare. De altfel, in ultimul timp, conducatorii auto tind sa devina mai disciplinati si datorita noului cod rutier, care sanctioneaza foarte drastic incalcarea regulilor de circulatie.
Majoritatea celor care au ramas fara carnet de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, au ignorat culoarea rosie a semaforului si nu au respectat regulile de circulatie referitoare la depasire si acordarea de prioritate. Potrivit Noului Cod Rutier, le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile soferilor care vor fi prinsi depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata, nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier. Soferii mai pot ramane fara permisul de conducere pentru o perioada de 30 de zile si daca au savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Soferul sanctionat este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, unde are resedinta, in cinci zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. El nu trebuie sa ignore faptul ca in cazul in care nu preda permisul, s-ar putea alege cu o majorare, de 30 de zile, a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce. (A. GhiciuScA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.