De luni, romanii pot umbla liberi prin Europa. Toate formalitatile, uneori frustrante, pentru a calatori pe continent vor disparea in noaptea de Revelion. Pe de alta parte, conditia de cetatean european impune responsabilitati si obligatii crescut
De luni, romanii pot umbla liberi prin Europa. Toate formalitatile, uneori frustrante, pentru a calatori pe continent vor disparea in noaptea de Revelion. Pe de alta parte, conditia de cetatean european impune responsabilitati si obligatii crescute. Mai mult, nerespectarea noilor reguli ne poate priva de libertatea de circulatie la care nici nu am fi visat cu niste ani in urma. Integrarea aduce cu ea si cateva ciudatenii, mai ales pentru cetatenii din sud-vestul Romaniei: daca acum putem sa ajungem pana in Irlanda cu buletinul din portofel, pentru a trece Dunarea la sarbi vom avea nevoie de pasaport si viza. Pe de alta parte, vamesul ungur nu mai are nici un motiv sa-si vare nasul in portbagajul nostru. Pentru o perioada scurta, este bine sa avem ambele acte in buzunar, carte de identitate si pasaport, pana se va obisnui si vamesul maltez cu buletinul de Mizil.
Ce ne asteapta la granita dupa 1 ianuarie
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va aduce romanilor mai multa libertate de a circula in statele membre UE. Astfel, 24 din cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene vor accepta intrarea cetatenilor romani pe baza cartii de identitate, iar acestia vor putea utiliza, in punctele de trecere a frontierei, fluxurile destinate cetatenilor UE.
Prin adoptarea, de curand a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, Guvernul a adaptat unele prevederi din legislatia romaneasca la prevederile Uniunii Europene. Astfel, potrivit Directivei 2004/38/CE, romanii vor putea circula pe baza cartii de indentitate in majoritatea tarilor membre UE. Trebuie subliniat ca termenul maxim de 90 de zile pe care cetatenii romani il pot petrece intr-un alt stat al Uniunii Europene ramane in vigoare si de la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta regula se aplica, fara exceptii, tuturor cetatenilor europeni.
Directiva 2004/38/CE
Potrivit articolelor 4-5 din acest act, transpus in legislatia noastra, toti cetatenii Uniunii, deci si cetatenii romani, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau a pasaportului, valabile, care atesta cetatenia acestora.
Membrii de familie ai cetatenilor Uniunii, membri care nu au cetatenia unui stat membru, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil. Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta. Statele membre pot cere persoanelor care au intrat pe teritoriul lor, cu indeplinirea conditiilor mentionate, sa isi semnaleze prezenta intr-o perioada de timp rezonabila si nediscriminatorie.
Pentru preintampinarea oricaror neplaceri, MAI recomanda romanilor sa aiba asupra lor si pasaportul
Cartea de identitate e valabila in 24 de state
Pana in acest moment, ca urmare a demersurilor facute de autoritatile romane, la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani vor putea circula in baza cartilor de identitate in 24 din cele 25 de state membre ale UE.
Statele in care romanii vor putea calatori in baza cartii de identitate sunt: Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Cehia si Cipru. Acestor state li se va adauga si Bulgaria. Pentru a preintampina eventualele neplaceri, in perioada necesara agentilor politiilor de frontiera din celelalte state membre pentru a se familiariza cu documentele romanesti de identitate, MAI recomanda cetatenilor romani sa aiba asupra lor si pasaportul in cursul deplasarilor in strainatate.
In Belgia si Slovacia, procedurile privind transpunerea in dreptul intern a prevederilor Directivei 2004/38/CE sunt in curs. In momentul in care aceste prevederi ale CE vor fi transpuse in legislatia interna a celor doua tari (Belgia si Slovacia), romanii vor putea calatori si in aceste tari cu cartea de identitate.
Singura tara in care, pentru moment nu s-a primit un raspuns favorabil in aceasta chestiune este Suedia, care a instituit conditia ca pe cartea de identitate sa fie mentionata in mod expres, in rubrica distincta, cetatenia titularului acesteia. Discutiile cu autoritatile suedeze continua iar in conditiile unui raspuns favorabil din partea Suediei, calatoria cu cartea de identitate va fi posibila pe intregul spatiu al Uniunii Europene. Calatoria pe baza cartii de identitate se va putea face numai in statele membre UE, pentru celelalte tari, trecerea frontierei urmand a fi facuta numai in baza pasaportului.
Regulile vechi raman in vigoare pentru Islanda si Norvegia
Deosebirea intre UE si Schengen
Statele care apartin spatiului Shengen sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca. Trebuie precizat ca sunt state (Islanda si Norvegia) care apartin spatiului Schengen dar care nu sunt membre UE. Pentru intrarea pe teritoriul acestror tari trebuie respectate prevederile in vigoare pentru spatiul Shengen. Astfel, la frontiera trebuie, prezentate urmatoarele acte: pasaportul valabil; asigurarea medicala; biletul de calatorie dus-intors sau Cartea Verde a autoturismului; o suma minima in valuta liber convertibila pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
Interdictia e valabila in tot spatiul
Cetatenii romani care au primit interdictie de intrare in vreunul din statele membre Schengen, nu vor avea dreptul sa intre in nici o alta tara din acest spatiu pana la finalizarea perioadei de interdictie si totodata, ca acestia trebuie sa faca diferentierea intre statele membre ale Uniunii Europene si cele semnatare ale Acordului Schengen. In cazul in care nu se respecta restrictia impusa, pot primi interdictia de a iesi din tara, indiferent de destinatia aleasa, pe o perioada intre 3 si 5 ani. Tarile care sunt membre UE dar nu sunt in Schengen sunt: Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Ungaria, Cehia Cipru si Slovacia.
Cu pasaport, fara viza
Romanii mai pot calatori fara a avea nevoie de viza de intrare in urmatoarele state: Albania, Andorra, Argentina, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Elvetia, Filipine, Hong Kong, Liechtenstein, Macao, Malaezia, Maroc, Moldova, Monaco, San Marino, Singapore, Vatican, Tunisia, Uruguay, Venezuela.
Politia de Frontiera Romana recomanda tuturor cetatenilor romani ce vor sa efectueze o calatorie intr-unul din statele pentru care nu este necesara obtinerea vizei de intrare, precum si pentru tarile ce urmeaza a fi tranzitate, sa se adreseze reprezentantelor diplomatice ale acestor state in Romania in vederea documentarii asuprea conditiilor specifice de calatorie in fiecare dintre aceste tari.
Cu pasaport si viza
In continuare sunt necesare pasapoarte si vize pentru statele din fostul spatiu iugoslav: Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia si pentru Rusia si Ucraina.
Cardul European de Asigurat
Dupa aderare, in locul asigurarii medicale, romanii vor putea solicita Cardul European de Asigurat. Acesta va fi emis numai la cerere, de casele de asigurari de sanatate, si in baza lui vor primi acelasi tratament ca si cetatenii statului de destinatie.
Cardul va fi recunoscut in urmatoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia si Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.
Documentul se va emite tututor persoanelor aflate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania. Astfel, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de Asigurari de Sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Cardul este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania. Cardul nu va acoperi si tratamentul in strainatate al afectiunilor existente anterior calatoriei respective, ci numai problemele de sanatate care apar in timpul sejurului. Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate sau invers. Livrarea Cardului European de Asigurat va incepe dupa 1 ianuarie 2007, solicitantii urmand sa primeasca documentul prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de sapte zile lucratoare de la data solicitarii.
Conditii de calatorie pentru minori
In ceea ce priveste minorii, avand in vedere ca acestora li se elibereaza carti de identitate doar dupa implinirea varstei de 14 ani, cei care nu au implinit aceasta varsta vor putea calatori in statele membre doar pe baza unui pasaport individual sau daca sunt trecuti in pasaportul unuia dintre parinti. Vor trebui respectate in continuare prevederile Legii 248/2005, care prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor. Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora in anumite conditii stabilite de Legea 248/2005.
Dreptul de rezidenta
Orice cetatean al UE poate ramane pentru o perioada mai mare de 3 luni pe teritoriul unui alt stat membru. Pentru aceasta trebuiesc indeplinite o serie de conditii
Rezidenta se acorda daca solicitantul: este angajat sau desfasoara o activitate independenta; are suficiente resurse si asigurare medicala; este inscris intr-o institutie de invatamant sau de instruire vocationala sau este student si are o asigurare medicala; este membru al familiei unui cetatean al Uniunii. Valabilitatea permisului de rezidenta este de maxim 5 ani de la data eliberarii, in functie de perioada solicitata de rezidenta.
Dreptul de rezidenta permanenta pe teritoriul unui stat se obtine dupa dupa o perioada de 5 ani de rezidenta legala neintrerupta. Dreptul de rezidenta permanenta este pierdut in cazul unei absente de pe teritoriul statului membru gazda pentru o perioada mai mare de 2 ani.
Asigurarile auto
Soferii romani vor fi obligati sa prezinte asigurarea tip Carte verde la iesirea din tara, pentru ca Marea Britanie si Italia nu au semnat inca acordul multilateral pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in acest sistem. Acordul multilateral va cuprinde 32 de state de la 1 ianuarie 2007, inclusiv Romania si Bulgaria. Cetatenii romani vor arata in continuare la control cartea verde la frontiera pana cand cele doua tari vor semna acordul, iar acesta va fi publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Asigurarea obligatorie RCA va fi insotita la incheierea politei de vigneta si de Cartea verde.
Dupa ce Marea Britanie si Italia vor semna acordul, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei si Elvetiei. Astfel, de la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe teritoriile mentionate. Cetatenii europeni isi pot asigura autovehiculul la orice societate de asigurari abilitata sa emita acest tip de polite in orice stat membru al Uniunii Europene. In cazul producerii unui accident din vina cetateanului, polita de asigurare constituie dovada ca acesta beneficiaza de o asigurare obligatorie de raspundere civila. Cetateanul UE trebuie doar sa notifice societatii de asigurare producerea accidentului. Victima se va adresa propriului asigurator, care va contacta Biroul national de asigurare a autovehiculelor; acest birou va prelua formalitatile intre cele doua societati de asigurare.
Reguli de circulatie
In toate statele Uniunii Europene, portul centurii de siguranta este obligatoriu, atat pe locurile din fata, cat si pe locurile din spate ale autovehiculului (daca este prevazut din constructie cu aceasta dotare), precum si in autocare. Pentru copii, trebuie utilizat un scaun special. Viteza pe autostrada este in general limitata la 110, 120 sau 130 km/ora, iar in localitati la 50 sau 60 km/ora. Folosirea telefonului mobil la volan sporeste considerabil riscul unui accident mortal si este interzisa - explicit sau implicit - in toate statele Uniunii Europene. Unele state permit utilizarea echipamentelor "maini libere". In cea mai mare parte a statelor Uniunii Europene, nivelul tolerat al alcoolemiei este de 0,5 mg/ml. In unele state, acest nivel variaza intre 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml (0,9 mg/ml in Cipru), in timp ce alte state nu permit deloc soferilor sa consume alcool.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.