Liberalii europeni au respins un plan al Spaniei si Luxemburgului de a organiza o intilnire a „prietenilor Constitutiei UE".

Spania si Luxemburg au adresat, saptamina trecuta, o invitatie doar celor 18 tari care au ratificat Constitutia europeana, la o reuniune privata pe 26 ianuarie, la Madrid. Franta si Olanda, care au respins textul in 2005, in urma unui referendum, ca si alte sapte tari care au suspendat procesul de ratificare, au fost intentionat excluse de la respectiva intilnire. Acestea au fost invitate doar la o a doua reuniune, programata pentru finele lui februarie, in Luxemburg.

Uniunea, amenintata

„Initiativa Spaniei si Luxemburgului prezinta riscul serios de a diviza Uniunea. A tine o conferinta numai pentru cei care au ratificat Constitutia echivaleaza cu o amenintare de a se coaliza impotriva celor care au refuzat s-o faca", a afirmat parlamentarul britanic Andrew Duff, purtator de cuvint al liberalilor europeni in problema Constitutiei. Cerind anularea intilnirilor, el a adaugat ca acestea „submineaza in mod grav eforturile presedintiei germane, a carei datorie este sa vina cu propuneri pentru renegocierea tratatului".

Eforturi paralele

Berlinul are sarcina de a trasa o „foaie de parcurs" pentru iesirea din impasul in care tratatul unic european a fost aruncat de „NU"-ul francez si olandez. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a reactionat pozitiv, dar rezervat, la propunerea tandemului Spania-Luxemburg, declarind ca intelege dorinta statelor care au ratificat textul de a se intilni separat. De altfel, diplomatii din cele doua state initiatoare si-au aparat pozitia cu argumentul ca incearca tocmai sa ajute presedintia germana sa adune pozitiile tuturor. Pe de alta parte, insa, premierul olandez, Jan Peter Balkenende, a declarat deja ca dezbaterea institutionala in UE ar trebui sa ramina „controlabila". Spania si Luxemburg sint singurele state care au ratificat Constitutia UE prin referendum, cu 56% in primul caz si 77% in al doilea.