In acest an, compania isi dubleaza profitul si va plati dividende de aproximativ 8.100 de lei vechi pe o actiune a carei valoare s-a dublat in citeva luni.

Jumatate din profitul net al societatii nationale de transport al energiei el
In acest an, compania isi dubleaza profitul si va plati dividende de aproximativ 8.100 de lei vechi pe o actiune a carei valoare s-a dublat in citeva luni.

Jumatate din profitul net al societatii nationale de transport al energiei electrice Transelectrica va fi distribuit actionarilor, sub forma de dividende, a declarat ieri directorul de investitii al companiei, Razvan Purdila. Potrivit ultimelor estimari, Transelectrica va inregistra in 2006 un profit brut de 200 milioane RON, dublu fata de cel din anul trecut.

"Din profitul net, care e, in general, de 60% din brut, 50% se vor duce catre dividende, 40% catre investitii, iar 10% vor insemna beneficiul distribuit angajatilor", a spus Purdila.

Randament de 205%

Asadar, Transelectrica va avea un profit net de circa 120 de milioane RON, din care 60 de milioane vor fi distribuite actionarilor. Capitalul societatii este impartit in 73,3 milioane de actiuni, 10% din acesta fiind in posesia micilor actionari care au subscris la oferta publica lansata de companie vara trecuta. Asadar, posesorul unei actiuni Transelectrica va primi dividende de 0,81 RON (8.100 de lei vechi). Cei mai importanti actionari ai companiei sint statul (cu 76,5%), Fondul Proprietatea (cu 13,5%) si 4.500 de mici actionari. Din acest dividend, cei care au cumparat actiuni TEL (simbolul de la bursa al Transelectrica) si-au recuperat banii in proportie de 5% - actiunile au fost cumparate, la subscriere, cu 16,8 RON. Daca dupa distribuirea dividendelor titlurile vor avea cotatia din ultima zi de tranzactionare din 2006 (33,8 RON), inseamna ca cel care a fost inspirat si a cumparat titluri TEL a avut un randament de 205%, cu tot cu dividend si cu impozit, in mai putin de un an. Adica si-a dublat banii.

Comparabil cu Petrom

Luind in calcul ultimul pret, dividendul pe o actiune TEL este de 2,3% raportat la cotatia actiunii, de 33,8 RON. La Petrom, procentul a fost de 2,7%-0,47 RON actiunea la sfirsitul anului trecut, pentru care s-a primit un dividend de 0,013 RON in acest an. Cu mentiunea ca exista o mare diferenta intre titlurile celor mai mari doua companii energetice listate la categoria intii a bursei bucurestene -Transelectrica se tranzactioneaza de citeva luni, iar Petrom in cei citiva ani de la listare a oferit, in 2005, un dividend mai mare decit in toti ceilalti la un loc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.