Presa britanica sustine ca s-au facut presiuni pentru ca investigatiile in cazul celor 17 transferuri frauduloase sa scoata cluburile curate.

Investigatia legata de transferurile dubioase efectuate in Anglia se extinde pe plan international, a precizat coordonatorul anchetei, John Stevens, fostul politist al Scotland Yard, banuit de presa ca a „albit" cluburile nationale, aruncind vina pe „opt agenti". Nici in aceasta faza a cercetarilor Stevens nu a facut publice numele jucatorilor sau macar ale cluburilor implicate in scandalul care zguduie de citeva luni fotbalul britanic, declarind ca nu este vorba despre o vinatoare de vrajitoare. Conform dezvaluirilor facute, Premier League a virat societatii conduse de Stevens in aceasta investigatie 1,1 milioane de euro, fiind vorba de un evident conflict de interese deoarece acest organism este, de asemenea, cel care protejeaza cluburile profesioniste engleze. In aceste conditii, expresiile „nu exista cultura bacsisului" sau „in linii mari, jocul, dupa ceea ce am putut afla noi, este curat", folosite de Stevens, au iritat jurnalistii, mai ales ca postul de televiziune Channel 4, care s-a sprijinit pe un document al directorului general al Premier League, Richard Scudamore, a afirmat ca PL a exercitat presiuni incoronate de succes pentru ca fostul politist al Scotland Yard sa-si atenueze concluziile.

Singura problema reala in aceasta ancheta pare a fi faptul ca „un bazar domina procedurile si sistemele de contabilitate ale cluburilor", existind „conflicte de interese" in momentul in care intervine un agent de jucatori. Acestia sint, in opinia lui Stevens, capii rautatilor, cerindu-se sprijinul FIFA pentru cercetarea a opt agenti internationali, mai ales ca, dupa parerea politistului pensionar, „radacinile raului trebuie cautate in strainatate".