Romania nu trebuie sa incurajaze incheierea de contracte de export a electricitatii, intrucat rezervele de apa necesare functionarii hidrocentralelor s-au diminuat, iar Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda va fi finalizata cu intarzire, a
Romania nu trebuie sa incurajaze incheierea de contracte de export a electricitatii, intrucat rezervele de apa necesare functionarii hidrocentralelor s-au diminuat, iar Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda va fi finalizata cu intarzire, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ieri, la o conferinta de presa. El a precizat ca termocentralele pot functiona la capacitate maxima, insa sunt probleme la productia de energie in hidrocentrale. "In urmatoarele luni vom reduce generarea de electricitate in hidrocentrale, ceea ce va duce la o crestere a productiei bazata pe gaze, care presupune costuri suplimentare", a spus Vosganian. Conform acestuia, luna septembrie a anului viitor este un termen realist pentru inaugurarea productiei la cel de-al doilea reactor de la Cernavoda. Totodata, Vosganian a mentionat ca si-ar dori mai multi investitori privati care sa participe la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale centralei.
Pe de alta parte, el a declarat ca unele persoane, fara a le dezvalui numele, i-au solicitat sa intervina in probleme legate de contracte de furnizare de electricitate, dar a refuzat si intentioneaza sa propuna un mecanism transparent pentru aceasta piata. "Baietii <<destepti>> din piata de energie electrica trebuie sa fie baieti <<destepti>> la ei acasa. De acestia se vor ocupa organele de urmarire penala", a aratat Vosganian, facand referire la denumirea data de presa firmelor de comert cu electricitate, care au avut contracte incheiate in termeni preferentiali cu producatorii detinuti de stat. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.