„Realitatea Zilei", o emisiune care de multe ori face virful audientei la Realitatea TV, intr-o editie despre Mos Craciun. Invitat: Ion Iliescu.

Cine ar fi invitatul „Realitatii Zilei" intr-o editie despre Mos Craciun?

Ion Iliescu. El ar fi cel mai indreptatit sa vorbeasca despre Mos Craciun, nu? Ar fi supliciul maxim.

Numai pe Iliescu? Industria de Craciun nu ar putea fi invitata?

„Realitatea Zilei" este acea emisiune care dezbate principalul eveniment, prin urmare nu mi-am propus niciodata in avans ce o sa facem miine sau poimiine, fiindca astfel de planuri sint spulberate. Oricum, industria de Craciun aduce sabloanele stirilor, hai sa ne uitam prin supermarketuri cum da lumea navala, vorbim despre produsele ieftinite, vorbim de aglomeratia de pe strazi si aratam cozile de masini, luind interviuri oamenilor din masini nemultumiti de cum se circula. Asta e un aspect perpetuu al stirilor.

Ce poate da realizatorul Razvan Dumitrescu mai mult de atit?

Foarte multa lume a uitat ce inseamna Craciunul de fapt. Vad doar goana dupa achizitii. Uitam ca multi oameni nu au nici dupa ce bea apa. Foarte multi uita ca e ultimul Craciun serbat dupa un anume tipic, fiindca de la anul se schimba regulile si va fi greu pentru multi sa inteleaga ca nu pot taia cum vor porcul lor. Totul e societate de consum.

In retorica stiristilor de ce nu se spune clar: nu exista Mos Craciun?

Nu a spus nimeni asa ceva in tara sau in lume. Eu cred ca nu-si permite nimeni sa spuna ca nu exista Mos Craciun. Dintr-un motiv simplu care tine de mit, pe de o parte, si de marketing, pe de alta parte. Imagineaza-ti comerciantii care profita din aceasta sarbatoare si navalesc peste tine sa te traga de barba ca ai spus lucrul acesta.

Bine, dar stiristii pot verifica din trei surse ca nu exista Mos Craciun. Nu e lipsit de deontologie?

E o sarbatoare ca oricare alta. E o conventie. E un simbol. Nici o natie nu poate trai fara mituri.

Cum poti sa nu abuzezi de Mos Craciun?

Craciunul e Nasterea Domnului. Restul e marketing. Asta e clar. Dar Nasterea Domnului e unul dintre putinele momente in care pot fi difuzate stiri pozitive. Poti aduce pace si liniste in case povestind stiri pozitive. Cind uiti de explozii, accidente, caderi de guvern si arati ca sintem oameni normali, mergem la cumparaturi, ne bucuram de Nasterea Domnului. Avem alte preocupari decit acelea de a ne lua gitul unul altuia.

Cum ne distrugem noi toate miturile?

Cu pasiune! Da, si avem multe mituri pe socluri. Si ar fi cazul ca acestea sa fie descoperite unde sint: in arhive, in biblioteci. Daca ai citi, ti-ai pune problema de ce cutare persoana a fost ridicata atit de sus. Nu ma refer doar la istoria veche.

Se fac topuri de sfirsit de an. Care este evenimentul lui Razvan Dumitrescu?

Condamnarea comunismului. Actul oficial de deces al lui Mos Gerila! Cel mai important eveniment din ultimii 17 ani, simbolic vorbind, fiindca atmosfera creata a aratat ca mai e mult pina sa ne despartim de comunism. Citeam in urma cu citiva ani ca 80% dintre cei care au avut functii inainte de ’89 aveau functii si in 2000. Ce s-o fi schimbat de fapt? Oamenii acestia sint dispusi sa joace in orice piesa de la "Comunistul" la "Capitalistul", doar in rolul principal.